Kőolaj- és földgázterminált támadtak volna

Meghiúsították az al-Kaida szabotázsakcióját Jemenben

A jemeni kormány közölte: az ország biztonsági erői meghiúsították az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akcióját, merénylők egy csoportja egy kőolaj- és egy földgázterminál, valamint egy tartományi központ elfoglalását tervezte.

2013.08.07 17:49MTI

Egy jemeni kormányszóvivő szerint több tucat al-Kaida-tag vett volna részt az akcióban. A terroristák vasárnap a keleti Hadramut tartományban jemeni katonáknak öltözve akartak az exportra szánt kőolajat és földgázt tartalmazó tárolók közelébe kerülni. 

Tervbe vették az ott dolgozó nyugati szakemberek megölését, vagy túszul ejtését is. A hatóságok szerint a terrorcsoport a tartomány székhelyének számító Mukalla várost is uralma alá vonta volna. A támadást úgy előzték meg, hogy a hatóságok csapaterősítéseket küldtek a helyszínre és mindenki számára megtiltották a belépést. 

Az arab országban szigorú biztonsági készültség van érvényben, miután az elmúlt héten amerikai források közölték: a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fokozódhat a terrortámadások veszélye nyugati célpontok ellen. Emiatt számos nyugati állam - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Norvégia - nagykövetségét zárták be Szanaában, egyes követségi épületeket kiürítettek. 

A jemeni miniszterelnök egyik tanácsadója szerint az amerikai biztonsági lépések egyik oka épp ennek a tervezett akciónak a leleplezése volt. A legszegényebb arab országok közé tartozó Jemen az al-Kaida (annak arab-félszigeti ága, az AQPA) erősségének számít, ahonnan számtalan terrorakciót szerveztek már a Nyugat ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.