Tunézia

Tunézia - Felfüggesztik az alkotmányozó nemzetgyűlés munkáját

A Tunéziában kormányzó en-Nahda (Újjászületés) iszlamista párt közölte, hogy támogatja az alkotmányozó nemzetgyűlés (ANC) munkájának felfüggesztését.

2013.08.07 20:17MTI
MTI

Rasid Gannúsi, a párt vezetője közleményében "formai és jogi fenntartásaik ellenére" reményét fejezte ki, hogy az ANC munkájának felfüggesztése "katalizátor szerepet játszik abban, hogy a politikai ellenfelek a tárgyalóasztalhoz üljenek".

Az en-Nahda támogatja, hogy valamennyi olyan politikai erő részvételével nemzeti egységkormány alakuljon, amely meg van győződve, hogy a törvény keretein belül véghez kell vinni a demokratikus folyamatot.

A kormánypárt azt is szeretné, hogy az ANC meghatározott időn belül folytassa munkáját: szeptember vége előtt fogadja el az új alkotmányt és a választási törvényt, hogy még az év vége előtt meg lehessen tartani a választásokat.

Musztafa ben Dzsaafar, az ANC elnöke nagy meglepetésre kedden jelentette be, hogy a testület felfüggeszti munkáját, amíg a kormány és az ellenzék el nem kezdi a tárgyalásokat a Mohamed Brahmi baloldali ellenzéki politikus július 25-i meggyilkolása által kiváltott válság megoldásáról.

Előző este több tízezren tüntettek a kormány lemondását követelve. A tüntetők felelősnek tartották a kormányt a Sokri Belaid ellenzéki politikus februári és a Mohamed Brahmi képviselő júliusi meggyilkolásával vádolt dzsihadista mozgalom előretöréséért.

A hadsereg nagyszabású műveletet indított az algériai határnál egy, az al-Kaidával feltehetően kapcsolatban álló csoport ellen, a rendőrség pedig a múlt hét óta növelte a "terrorellenes" akciók számát, két embert megöltek és tucatnyi gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Az ellenzék elutasítja egy en-Nahda vezette egységkormány felállítását, és szakértői kormány kinevezését szeretné, de ebben sem egységes. A befolyásos UGTT szakszervezet és az UTICA munkaadói szervezet nem szeretné az alkotmányozó nemzetgyűlés feloszlatását.

Korábban az en-Nahda népszavazást javasolt a válságból való kilábalás érdekében. Az ellenzék több vezetője "pozitívnak", de "elégtelennek" nevezte az ANC munkájának felfüggesztését, és a tüntetések folytatását ígérte.

Tunéziában a 2011. januári forradalom óta bizonytalanság uralkodik, egymást követik a politikai válságok, amelyek közül többet a két év óta előretörő dzsihadista mozgalom által szervezett erőszakos cselekmények váltottak ki. A mélységesen megosztott politikai osztály az ANC 2011. októberi megválasztása óta képtelen megállapodni az ország új alkotmányában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.