Obama küldte őket

Egyiptom: nemzetközi párbeszédre buzdított két amerikai szenátor

Nemzeti párbeszéd megkezdésére, valamint az erőszak elkerülésére szólította fel kedden Kairóban az egyiptomi feleket két amerikai szenátor.

2013.08.06 20:08MTI

Lindsey Graham és John McCain republikánus szenátorokat Barack Obama elnök küldte Kairóba a Mohamed Murszi iszlamista elnök megbuktatását követő válság megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések keretében.
 
A szenátorok Kairóban kérték a politikai foglyok elengedését is. A két szenátor az új egyiptomi vezetés és a társadalom képviselőivel tartott tárgyalások után egy sajtótájékoztatón kijelentette: annak ellenére, hogy egy amerikai törvény értelmében államcsíny esetén fel kell függeszteni az adott országnak nyújtott támogatást, nem lenne célszerű Murszi elmozdítására reagálva leállítani az évi mintegy másfél milliárd dolláros (448 milliárd forintos) katonai segély folyósítását.

"A segítség leállítása rossz jelzés lenne rossz időben" – mondta John McCain. A szenátorok találkoztak Abdel-Fattah asz-Szíszi vezérkari főnökkel, Mohamed el-Baradei alelnökkel és Hádzim el-Beblávi kormányfővel. McCain közölte: találkoztak Murszi Szabadság és Igazságosság nevű pártjának, a Muzulmán Testvériség politikai szárnyának a képviselőivel is. 

A szenátorok szerint ennek a szárnynak szintén részt kell vennie a nemzeti párbeszédben. Graham szavaiból kiérezhető volt Washington kényelmetlen viszonyulása az új egyiptomi vezetéshez. "Azok, akik vezető tisztségekben vannak, nem lettek megválasztva. Akiket megválasztottak, börtönben ülnek. Ez a status quo elfogadhatatlan" - mondta a szenátor. 

A MENA egyiptomi hivatalos hírügynökség csak annyit közölt, hogy a két fél eszmecserét folytatott a politikai fejleményekről és megvitatta a "politikai megosztottság" megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket. Mohamed Murszit hatalmas tömegtüntetéseket követően a hadsereg mozdította el tisztségéből július 3-án. Az iszlamista Murszi volt az első szabadon megválasztott egyiptomi államfő, aki 2012-ben, tizenhat hónappal a közel 30 éven át kormányzó, Washington támogatását élvező Hoszni Mubarak megbuktatása után került az elnöki székbe. Murszit ismeretlen helyen tartják fogva.
 
Hívei az egyiptomi főváros két terén továbbra is tüntetnek. Július 3. óta közel 300 ember halt meg politikai erőszak következtében, közöttük 80 embert a biztonsági erők lőttek agyon július 27-én, egyetlen tüntetésen. Elutazása előtt Graham Washingtonban még azt mondta, hogy az egyiptomi hadseregnek gyorsan ki kell vonulnia a politikából, ha nem akarja kockára tenni a washingtoni katonai támogatást.
 
Washington hivatalosan nem minősítette államcsínynek a hadsereg fellépését. John Kerry külügyminiszter a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a hadsereg a demokrácia helyreállítása érdekében cselekedett egyiptomiak millióinak nyomására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.