A szerb enklávé felszámolására indították

Az 1995-ös Vihar hadműveletre emlékeztek Horvátországban

A legmagasabb rangú horvát vezetők, valamint a háborús bűnök vádja alól felmentett volt horvát tábornokok részvételével emlékeztek meg Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről, amelyet a horvátországi szerb enklávé felszámolására indítottak.

2013.08.05 18:02MTI

Horvát értelmezés szerint szerb szakadárok szállták meg még 1991-ben a horvát területek jelentős részét, és a Vihar hadművelettel ezeket a területeket szabadította fel. 

Augusztus 5. Horvátországban nemzeti ünnep. "A Vihar hadművelet tette lehetővé a szabadságot. Büszkék vagyunk a háborús sikerekre, de a békét értékeljük a legjobban" - jelentette ki Ivo Josipovic köztársasági elnök. Hozzátette: kezet kell nyújtani azoknak, akik a másik oldalon voltak, fel kell ismerni, hogy Horvátországot a nemzeti kisebbségek is szeretik. 

A horvát út nehéz volt, amelynek erőszak volt a feltétele, de Horvátországnak nem volt más választása - hangsúlyozta Zoran Milanovic miniszterelnök. A háborúban sok horvát állampolgár elhagyta az országot, de az egykori háború sújtotta délszláv térségek közül ma egyedül Horvátországba térnek vissza az emberek - mondta Milanovic a Horvátországból elmenekült szerbekre célozva beszédében. 

Ante Gotovina volt horvát tábornokot tapsviharral és nevének skandálásával köszöntötte az ünneplő tömeg. Gotovinát vádlott-társával, Mladen Markac extábornokkal együtt a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa tavaly novemberben felmentette a Vihar hadművelet során a szerbek terhére elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól. 

Az ügyben szintén érintett Ivan Cermak volt horvát tábornokot a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekményekben eljáró ENSZ-törvényszék már első fokon felmentette. Mindhárom volt katonai vezető részt vett a knini megemlékezésen, amelyet a horvát közszolgálati rádió és televízió egyenesben közvetített A horvátországi szerb enklávé felszámolására indított katonai akciót Gotovina irányította, míg Markac a különleges rendőri alakulatokat vezette. 

A hágai ügyészség adatai szerint a művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából. A Vihar akció 1995. augusztus 4-én kezdődött. A horvát hadsereg és rendőri erők 84 óra alatt több mint tízezer négyzetkilométernyi területet vontak az ellenőrzésük alá. A horvátok augusztus 5-én vonultak be Kninbe, amely az úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság "fővárosa" volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.