Közel-keleti béketárgyalások

Megkezdődtek az izraeli-palesztin tárgyalások - Livni szerint jó légkörben

Három év szünet után ismét izraeli-palesztin tárgyalások kezdődtek egy békemegállapodás előkészítése érdekében.

2013.07.30 09:40MTI

A delegációk Washingtonban amerikai közvetítéssel ültek tárgyalóasztalhoz helyi idő szerint hétfő késő este, hogy menetrendet dolgozzanak ki a tényleges béketárgyalásokhoz. A megbeszélések egy munkavacsorával kezdődtek, amelyen John Kerry volt a házigazda.

Izraelt Cipi Livni főtárgyaló és Jichak Molcho, Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója képviseli. A palesztin delegáció tagja Száeb Erekat főtárgyaló és Mohamed Stajeh, Mahmúd Abbász elnök tanácsadója. Az előzetes egyeztetések a tervek szerint kedd délutánig tartanak, és közös sajtóértekezlettel zárulnak.

A felek John Kerry amerikai külügyminiszter diplomáciai erőfeszítései nyomán ültek tárgyalóasztalhoz. Kerry közben Martin Indyket, az Egyesült Államok korábbi izraeli nagykövetét nevezte ki közel-keleti különmegbízottjának, és őt bízta meg a béketárgyalások felügyeletével.

A megbeszélések felújításához hozzájárult, hogy az izraeli kabinet vasárnap jóváhagyta 104 palesztin fogoly feltételes szabadon bocsátását.

Az amerikai külügyminisztérium korábbi értesülése szerint az izraeliek és a palesztinok megegyeztek, hogy legalább 9 hónapon át tárgyalnak majd.

Jó légkörben kezdődtek el Washingtonban az izraeli-palesztin béketárgyalások - közölte Cipi Livni, az izraeli tárgyalóküldöttség vezetője kedd reggel az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

"Minden téma napirenden van, de úgy döntöttünk, hogy ne kerüljön ki a tárgyalóteremből, ami ott elhangzik" - mondta Livni. Hozzátette: a felek nem az Egyesült Államok követelésére kezdték újra három év után a tárgyalásokat, hanem mert ez az érdekük.

A küldöttségvezető ismét elismerte, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatban alapvető nézeteltérések vannak az izraeli kormány tagjai között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.