Az úgy kezdődött, hogy visszalőttek

Újrakezdődhetnek a palesztin-izraeli béketárgyalások

Következő kedden Washingtonban újrakezdődhetnek a három éve zátonyra futott palesztin-izraeli béketárgyalások - mondta Szilván Salom energiaügyi miniszter csütörtökön.

2013.07.25 14:10MTI

A tárcavezető hozzátette, hogy mindez egyelőre "nem 100 százalék", mivel - ahogy az a múltban már előfordult - az utolsó pillanatban is történhetnek váratlan események, amelyek meghiúsíthatják a találkozót.

Salom egy ipari park felavatása után tartott sajtótájékoztatót a ciszjordániai Jerikóban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindössze annyit fűzött csütörtökön a tárgyalások újrakezdésének híréhez, hogy "a tangóhoz két fél kell".

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a palesztin küldöttség készen áll, és már csak az Egyesült Államok meghívására vár.

Washingtonban valószínűleg Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter és főtárgyaló, Jichák Molho, a kormányfő küldöttje, illetve Száeb Erekát palesztin főtárgyaló ül majd asztalhoz.

Silvan Shalom - Fotó: Wikipedia.org



Az izraeli kormány különféle gesztusokkal - köztük 82, Izraelben bebörtönzött palesztin elengedésével - bizonyítaná tárgyalási hajlandóságát. A washingtoni megbeszéléseken erről is szó eshet, ahogy arról a népszavazási törvényjavaslatról is, amely szerint a kormány a jövőben köteles kikérni az izraeliek véleményét egy esetleges békeegyezménnyel kapcsolatban.

John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten hatodik régióbeli útján bejelentette, hogy az izraeliek és a palesztinok megegyezést kötöttek, amely megnyithatja a tárgyalások útját.

Hétfőn a Fehér Ház is közölte, hogy a következő héten megbeszélések kezdődnek Washingtonban a felek között, és "óvatos bizakodásának" adott hangot az új folyamat sikerét illetően.

Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a palesztinok előzetes feltételek nélkül üljenek tárgyalóasztalhoz, míg a másik fél kulcsfontosságúnak tartja a leendő palesztin állam határainak mielőbbi meghúzását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.