Több százezer hívő hallgatta szavait

Az igazságtalanság és a korrupció elleni harcra buzdított Ferenc pápa

Az igazságtalanság és a korrupció elleni küzdelemre bíztatta a fiatalokat Ferenc pápa pénteken a Rio de Jaineiró-i Copacabana strandon megrendezett keresztúti meneten, a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó keretében.

2013.07.27 07:47MTI

Az egyházfő pápamobiljával lassan hajtatott végig a kijelölt három kilométer hosszú partszakaszon, amelyen több százezer hívő sorakozott fel. 

Az AP paradoxnak nevezte, hogy Krisztus szenvedését és kereszthalálát a hedonizmusáról ismert riói strandon rendezték meg. A pápa az autót többször megállította, hogy kiszálljon belőle, gyalog menjen egy darabig, kezet fogjon az emberekkel, megcsókoljon egy-egy csecsemőt. Ezzel ismét fejfájást okozhatott a biztonsági személyzetnek. 

Ezután egy emelvényről megtekintette, ahogy fiatalok megelevenítették a keresztút állomásait. A pápa a világ bajait sorolva burkoltan az egyházat megrázó pedofil botrányokra utalt.
 
Beszélt "az erőszak áldozatainak hallgatásáról, azokról, akik már nem tudnak panaszkodni, és azokról a fiatalokról, akik a mellettük ki nem álló más keresztények vagy az evangélium misszionáriusai (a papok) miatt elvesztették hitüket az egyházban vagy akár Istenben. Beszélt azokról is, akik a politikai intézményekbe vetett hitüket vesztették el, mert önzőnek és korruptnak találják azokat. 

A riói kormányzó elleni tüntetőkkel való "szolidaritásból" pénteken Sao Paulo belvárosában mintegy 300 demonstráló megrongált öt bankfiókot - jelentette a helyi média. A tüntetők megállították a forgalmat az egyik forgalmas sugárúton, és követelték Sergio Cabral lemondását. Tévék felvételein látszott, amint álarcos fiatalok vasrudakkal betörik több bankfiók és üzlet kirakatát, és felgyújtottak szemeteskukákat. 

A tévéképeken rendőrök nem voltak láthatók. Az ifjúsági találkozóval és a pápai látogatással egy időben több kisebb tüntetés volt Rióban Cabral kormányzó ellen. A brazil politikai elit tagjai közül a kormányzó váltotta ki a leginkább a lakosság haragját a júniusi országos demonstrációkon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.