Sikkasztással, adócsalással vádolják

Letette a rekordösszegű óvadékot Szerbia leggazdagabb embere

Rekordösszegű - 12 millió eurós (3,5 milliárd forintnyi) - óvadék ellenében szabadlábra helyezték Miroslav Miskovicot, Szerbia leggazdagabb emberét, aki ellen sikkasztás, valamint adócsalás vádjával folyik eljárás.

2013.07.23 21:35MTI

Miskovicot még tavaly decemberben vették őrizetbe fiával, Markóval és nyolc másik emberrel együtt, azóta egy belgrádi börtönben tartották fogva. A gyanú szerint Miskovic és társai mintegy 153 millió euró (45 milliárd forint) veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálása során. Ezenkívül 4,2 millió eurós adócsalással is vádolják. 

Ha bűnösnek találják, 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják. A 68 éves Miskovic vagyonát 2,3 milliárd euróra (680 milliárd forint) becsülik. A Balkán egyik legbefolyásosabb személyiségének tartják, a szerb napilapok karikatúráikban előszeretettel ábrázolják olyan emberként, akinek a zsebében van egész Szerbia. 

Egykor közeli kapcsolatot ápolt Slobodan Milosevic néhai szerb diktátorral, akinek uralma idején, 1990-ben miniszterelnök-helyettes is volt, de aztán gyorsan átnyergelt a magánszektorba, és a 90-es években hatalmas vagyonra tett szert. Vállalatának, a 7 ezer embert foglalkoztató Delta Holdingnak a kiskereskedelem mellett vannak érdekeltségei a mezőgazdaság, az ingatlanpiac területén és a biztosítási szektorban is, nemcsak Szerbiában, de szerte az egész Balkánon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.