Meghalt az egyik sérült

Peking: késes ámokfutás, patkányméreg a "birkahúsban"

A hasán átszúrt két és fél éves kisfiún műtétet hajtottak végre, és küzdenek az életéért. A sérültek között van még egy 12 éves fiú, valamint egy 24 éves fiatalember.

2013.07.23 08:30MTI

Meghalt egy nő, egy kisgyerek pedig válságos állapotban van a hétfői pekingi késelés sérültjei közül - számolt be a fővárosi hatóságok tájékoztatása alapján a kínai média kedden.

A hasán átszúrt két és fél éves kisfiún műtétet hajtottak végre, és küzdenek az életéért. A sérültek között van még egy 12 éves fiú, valamint egy 24 éves fiatalember. Az 50 éves, Vang családnevű pekingi tettest a helyszínen elfogták, a gyilkos fegyverré vált kést állítólag a tett színhelyén, a Carrefour áruházban vásárolta. A sérülteket kórházban ápolják.

A pekingi közbiztonsági hivatal közlése szerint a férfi tavaly szeptembertől négy hónapon át pszichiátriai kezelés alatt állt.

Múlt szerdán egy 27 éves férfi egy bevásárlóközpont közelében két járókelőre támadt késsel, mindketten a helyszínen meghaltak. Egyikük egy amerikai állampolgárságú nő volt, a másik egy kínai férfi. A keleti Santung tartományból származó tettes azt állította magáról, hogy munkanélküli és idegbetegséggel kezelték.

A sajtó legutóbb májusban adott hírt pekingi utcai késelésről. Akkor egy férfi két embert megölt, egyet megsebesített, majd elfogása közben ő maga is olyan sérüléseket szenvedett, amelyekbe a kórházban később belehalt.

A kínai fővárosban időről időre előfordulnak hasonló esetek, amelyeket a hatóságok többnyire vagy elmezavarral indokolnak, vagy azt állítják, hogy a bűncselekményt elkövető így vezette le a "társadalommal szembeni dühét".

Valószínűleg patkánymérget evett egy turista Pekingben, amikor birkahúst fogyasztott: legalábbis a vérében patkánymérgekben használatos összetevőt találtak.

A pekingi 307-es számú kórházban, amely a kínai hadsereg orvostudományi akadémiájának intézménye, egy, a rágcsálóirtásban használatos szer, a bromadiolon maradványait fedezték fel a 20 éves északkelet-kínai turista vérmintájában.

Az orvosok szerint a fiatalembert, aki családjával kirándult a fővárosban és fogyasztott az út mentén nyárson sült birkahúsból, patkányméreg mérgezhette meg.

A leginkább utcákon, izzó szén felett sütögetett és árult étellel kapcsolatos eset ismét azt a korábbi gyanút erősíti, miszerint a "birkanyársak" egy része feltételezhetően sosem látott birkát.

Két hónapja a kínai hatóságok adtak hírt arról, hogy róka, nyérc és patkányhúsból, vegyszerek hozzáadásával gyártottak hamis birkahúst a keleti országrészben és 20 ezer tonna illegálisan gyártott árut foglaltak le, több mint 900 gyanúsítottat állítottak elő.

Az ellenőrök sok esetben találkoztak a feldolgozás során tiltott vegyi anyagok felhasználásával, beteg állatoktól származó húsokkal, valamint húsnak álcázott termékekkel. Kínában egyre gyakoribbak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos botrányok, különösen, hogy a közvélemény is mind érzékenyebb erre a kérdéskörre.

Az élelmiszerbiztonság kockázatait értékelő központ egyik vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Kína még mindig egy fejlődő ország. Vang Csu-tien ezzel arra utalt, hogy szerinte a szabványokat ehhez mérten kell az országban kialakítani. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a fejlett világ mércéjét sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.