Több tízezren az utcákon

Peking beígérte a reformokat, az emberek most követelik őket

Tömegek vonultak az utcákra hétfőn Hongkongban, hogy általános választójogot és politikai reformot követeljenek. A hatalmas eső ellenére a legóvatosabb becslések szerint is több tízezren lepték el a hongkongi utcákat.

2013.07.01 14:01MTI

A helyi idő szerint délután kezdődő, a Civil Emberi Jogok Frontja nevű egyesület szervezte felvonuláson az interneten keringő fényképek tanúsága szerint számos tüntető brit gyarmati zászlót lengetve és a hongkongi kormányzót bíráló, illetve Kína-ellenes plakátokat feltartva jelent meg. 

"Mondjunk nemet Kínának!", "Demokráciát Hongkongnak", "Kínai gyarmatosítók kifelé!" - állt a transzparenseken. A demonstrálók azt követelték: a pekingi vezetés tartsa be korábbi ígéretét, hajtson végre politikai reformot a különleges igazgatású területen, a mini-alkotmányban lefektetettek szerint adjon utat az általános választójog érvényesülésének és teljesen demokratikus választásoknak 2017-től. 

A felvonulást minden év július 1-jén megrendezik, az idei ugyanakkor a jövő évi, várhatóan tömeges civil engedetlenséggel járó Occupy Central mozgalomnak is az "előszele". A mozgalom azt követeli, hogy a hongkongi vezetés tegye egyértelművé a 2017-es választásokkal kapcsolatos hozzáállását: ennek hiányában a különleges igazgatású terület pénzügyi negyedének lezárását tervezik. 

Leung Csun-jing hongkongi kormányzó a 16. évforduló hétfői hivatalos ünnepségén úgy fogalmazott: a különleges igazgatású terület vezetése "megfelelő időpontban" konzultációt indít az általános választójog kérdéséről. Délután a vezetés egy közleményt is kiadott, melyben a döntéshozók megerősítették az ígéretet. A hongkongi lakosság szárazföldi Kína-ellenessége az elmúlt években tetőfokára hágott. 

Egy június közepén nyilvánosságra hozott felmérés szerint jelenleg minden tízből négy hongkongi kifejezetten és elsődlegesen hongkonginak tekinti magát, vagyis a kínai lakosokkal való azonosulás 14 éve nem látott mélyponton van. Szintén júniusban mutatta ki a Hongkong Egyetem rendes, három havonta elvégzett felmérése, hogy jelenleg a pekingi vezetésben a lakosság 45 százaléka nem bízik, s mindössze 25 százalék ítéli meg pozitívan azt. 

A hongkongi döntéshozókat illetően a június közepén megkérdezett ezer fős minta 37 százaléka bizalmatlanságának adott hangot, ez az arány 11 százalékos növekedés a márciusi felméréshez képest. Csökkenést mutat a sajátos kínai-hongkongi "egy ország, két rendszer" társadalmi berendezkedés megítélése. Az abban bízók és aziránt bizalmatlanok aránya jelenleg egyaránt 47 százalékon áll, utóbbiak legutoljára 1996-ban kerültek többségbe. 

Ennek újbóli bekövetkezte ugyanakkor - állítják a kutatók a trendekre hivatkozva - nem tartható kizártnak akár már a közeli jövőben sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.