Titkos adatgyűjtés

Ki kéne adnia Hongkongnak Snowdent?

Washington okosan tette, hogy nem gyakorolt nyíltan nyomást Hongkong kormányzatára és Pekingre az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának ügyében, ahogyan Peking is okosan teszi, hogy amennyire tud, a háttérben marad.

2013.06.20 09:52MTI

A volt CIA-alkalmazott, aki - úgy tudni - egyelőre Hongkongban húzta meg magát, korábban úgy nyilatkozott, hogy a kínai különleges közigazgatási övezet hivatalos szerveire és a hongkongiakra bízza sorsát.

A Global Times című kínai napilap szerint Edward Snowden kiadatása elképzelhetetlen opció, legfőképpen jelentős hongkongi és nemzetközi támogatottsága miatt. Egy ilyen esetben Hongkong megítélése hatalmas csorbát szenvedne, miközben Snowden befogadásával, a mellette történő kiállással növelheti elismertségét. Arról nem beszélve, hogy Hongkongon nagyobb a közvélemény nyomása, mint Washingtonon - tette hozzá a szerző.

"Hongkong az a hely, ahol a kínai másként gondolkodók is menedékre találnak, akkor miért ne köthetne itt ki egy amerikai +lázadó+" - tette fel a kérdést a Global Times című angol nyelvű lap. Hozzátette: "Hongkong esélyt kap arra, hogy kiterjessze a politikai szabadságot, példát mutatva a világ többi részének. Nem teheti nevetségessé magát".

A vezető kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao e témával foglalkozó kommentárja ugyancsak azt erősíti meg, hogy Peking a diplomácia frontján nem kíván beleavatkozni a Snowden-ügybe, s csak akkor nyilvánít véleményt, ha megszólítják. A többit Kína ráhagyja a hongkongi városi kormányzatra.

A lap kommentátora úgy fogalmazott, hogy a kínaiak hagyományosan "nem szeretik beleütni az orrukat mások zavaros ügyeibe". Ami viszont azt az alaptalan híresztelést illeti, hogy Snowden kínai kém lenne - olvasható a kommentárban - ez "felhőt sodort a kínai-amerikai kapcsolatok tiszta egére".

A PRISM-botrány mindenekelőtt Amerika problémája, de néhány politikus a képzeletére hagyatkozva megpróbált kapcsolatot keresni Kína és a botrány között - jegyezte meg a Zsenmin Zsipao. "A szennyes víz Kínára fröcskölésével az amerikai politikusok zavarukat és idegességüket bizonyították" - állapította meg a kínai központi pártlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.