Megszavazta a parlament

Felmentették hivatalából az afgán belügyminisztert

Az afgán parlament megszavazta Gulam Mustaba Patang belügyminiszter felmentését hivatalából hétfőn.

2013.07.22 14:33MTI

A minisztertől amiatt vonták meg a bizalmat, mert a NATO vezette nemzetközi erők növekvő mértékű csapatkivonásaival párhuzamosan biztonsági szempontból újra nehéz helyzetbe került Afganisztán. 

A parlament szerint Patang vezetése alatt, aki a 157 000 főből álló rendőrséget irányítja, folyamatosan romlik a közbiztonság. A parlament 60 tagja a leváltás ellen, míg 136 képviselő mellette szavazott. A törvényhozók a biztonsági helyzet romlása mellett korrupcióval is vádolják a belügyminisztert, aki Hamid Karzai elnökhöz hasonlóan a nyugati erők támogatását élvezi.
 
A belügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban, március 21. óta összesen 2748 rendőr vesztette életét tálib felkelők támadásai miatt, viszont azzal érvelt, hogy a távoli területek és az országutak biztosítása a jobban felfegyverzett hadsereg feladata. Az afgán biztonsági erők fokozatosan váltják fel a NATO vezette nemzetközi erőket, amelyek 2014 végéig hagyják el az országot. 

A legutóbbi csapatkivonás június 18-án történt. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb erőszakkal kénytelen szembenézni az afgán rendőrség, csupán júniusban 299 rendőr halt meg erőszakos bűncselekményben. Az afgán törvényhozás tavaly augusztusban egyszer már megszavazta az akkori belügyminiszter és a védelmi miniszter felmentését amiatt, hogy a tálib felkelők vezető tisztségviselőket végeztek ki, és fegyveres összecsapások történtek a pakisztáni határnál. 

Hamid Karzai elnök akkor elfogadta a lemondásokat. Egyelőre nem tudni, hogyan vélekedik az afgán elnök a parlament legújabb döntéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.