Fehér Ház

Mégsem sürgős a döntés a 2014 utáni afganisztáni jelenlétről

Barack Obama nem a közeljövőben kívánja meghozni a döntést arról, hogy az amerikai erők zömének 2014-ben történő kivonása után maradjanak-e egységek Afganisztánban - jelentette be kedden a Fehér Ház szóvivője Washingtonban.

2013.07.09 22:35MTI
Fotó: MTI

Jay Carney azokra az amerikai sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint Obama a Hamid Karzai afgán elnökkel megromlott viszonya miatt komolyan fontolóra vette, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben 2014-ben maradéktalanul kivonja az amerikai erőket a közép-ázsiai országból.

Carney ugyan nem zárta ki, hogy az elnök végül e mellett dönt, de rámutatott: a 2014 utáni amerikai jelenlétről az amerikai-afgán kormányközi tárgyalásokon döntenek majd.

George Little, a Pentagon szóvivője szintén rámutatott, hogy Obama elnök nem döntött még az afganisztáni NATO-misszió befejeződése utáni amerikai katonai jelenlétről. Little nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy Chuck Hagel védelmi miniszter ezzel kapcsolatban mit javasolt a Fehér Háznak.

A The New York Times és a CNN keddi híradása szerint Barack Obama komolyan mérlegeli az afganisztáni amerikai csapatkivonás felgyorsítását és a zérómegoldást.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó kormányzati tisztségviselő rámutatott, hogy ez eredetileg is ott szerepelt a lehetséges forgatókönyvek között. Ha az Egyesült Államok a teljes csapatkivonást választja, akkor az afganisztáni végjáték az irakihoz lesz majd hasonlatos. Bagdad megtagadta ugyanis, hogy a háború hivatalosan meghirdetett vége utáni időkre is meghosszabbítsa az amerikai katonák jogi immunitását.

A The New York Times úgy értesült, hogy Obama és Karzai legutóbbi, a feszültségek enyhítését célzó telefonbeszélgetése balul sült el, mert az afgán elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy különbékére törekszik a tálibokkal és pakisztáni támogatóikkal, és cserben akarja hagyni Kabult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.