Az esővíz okozhatta?

Újabb fennakadás: gőz szivárgott a fukusimai erőműből

Gőz szivárgott a még 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű egyik reaktorépületéből csütörtökön, de a radioaktivitás szintje egyelőre nem emelkedett meg a létesítmény környékén.

2013.07.18 08:39MTI

A létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat bejelentése szerint a helyzet nem tekinthető veszélyesnek, a reaktorok hőmérséklete stabil, de a szivárgás okát még nem tudták pontosan megállapítani. 

A TEPCO szóvivője azt mondta, a gőz vélhetően azért szabadult fel, mert a reaktorépületbe bejutott esővíz érintkezett a reaktortartály forró felületével. Az erőmű két éve hidrogénrobbanás által megrongált 3-as reaktorépületének ötödik emeletéről felereszkedő gőzt csütörtök reggel vették észre, a szivárgás még négy órával később is látható volt.
 
A szivárgás helyszínét az életveszélyesen magas sugárzás miatt nem lehet emberi erővel megvizsgálni. A fukusimai erőmű leszerelését az elmúlt hónapokban több fennakadás hátráltatta. A korábban a reaktorok hűtésére használt, mintegy 23600 köbméter erősen sugárszennyezett víz tárolása folyamatos problémákat okoz a TEPCO-nak, miután több, a víz tárolására használt tartály szivárogni kezdett. 

Ezzel párhuzamosan május óta folyamatosan emelkedik a sugárzás szintje a talajvízben és a tengerben az erőmű közelében, június elején 2011 óta a legmagasabb radioaktivitást mutatták ki a létesítmény kikötőjéből vett mintákban.

Az erőmű leszerelését 40 évre becsülik, és szakértők szerint az elmúlt hónapok problémái azt jelzik, hogy a TEPCO még egyáltalán nincs túl a munka nehezén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.