Áradások, földcsuszamlások pusztítanak

Kínai árvizek - az áldozatok száma egyre nő

Ötvennyolc halott, valamint 175 eltűnt az egyhetes mérlege a Délnyugat-Kínában pusztító áradásoknak és földcsuszamlásoknak - jelentette kedden a Szecsuan tartományi kormányzat.

2013.07.16 18:52MTI
Fotó: MTI

A múlt hét közén történt súlyos földcsuszamlásnak már 44 fellelt halálos áldozata van a turisták által is előszeretettel látogatott Szanhszi településen, ahol 11 házat temetett maga alá a leomlott hegyoldal.

A hatalmas földcsuszamlás áldozatai közül 117 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Szecsuanban a héten 43 megyében esett rendkívüli mennyiségű csapadék, helyenként összesen 400-800 milliméter, de van ahol 1150 millimétert is mértek. 

Közel 3,5 millió embert ért kár, 13 400 épület dőlt romba és 300 ezer lakost kellett biztonságosabb helyre költöztetni. A közvetlen anyagi veszteséget 20,3 milliárd jüanra (731 milliárd forint) becsülték. A tartományi meteorológiai előrejelzés szerint kedd éjszaka és csütörtök között újabb esőzésekre kell számítani a nyugati részekben, a kormányzat további másodlagos katasztrófák lehetőségére figyelmeztetett.
 
A ritkán lakott észak-kínai Belső Mongóliából a katasztrófaelhárítás ebben a hónapban 26, az időjárás számlájára írható halálesetet jelentett. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban a vasárnap kezdődött nagy eső három ember életét követelte, hétnek nyoma veszett. Az érintett településeken a közlekedés, valamint a távközlési kapcsolat és az áramszolgáltatás is megszűnt. 

Több mint kilencezer hektár vetemény veszett kárba, hat faluból kétszáz embert evakuáltak. Miután hétfőn egy olajvezeték is megsérült és olaj került egy közeli időszakos vízjárású folyóba, több mint háromezer embert mozgósítottak és küldtek Senhszi tartomány Jan'an városába a szennyezés továbbterjedésének megállítására.
 
Az egytonnányi nyersolaj azonban a folyóra telepített alkalmi gátak ellenére is immár 21 kilométerre jutott a szivárgás helyszínétől. A tartományban az elmúlt héten 27 ember vesztette életét. Az északnyugati Liaoning tartomány Fuhszin városában az éjszakai esőzés következtében kedd hajnalban összedőlt egy 1969-ben épült autópályahíd, négy ember halálát okozva. 

A város vezetése további három, megrogyott hidat zárt le a forgalom elől. A közeli folyó vízszintje 1951 óta a legmagasabb szintet érte el. A közép-kínai Hupej tartomány Jicsang városában - közel a Három Szoros vízi erőműhöz - délután két turistát halálos villámcsapás ért. Öt társuk állapota kielégítő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.