Kémkedés, felbujtás...

Vizsgálat indul Murszi ellen

Kémkedés, tüntetők meggyilkolására való felbujtás és gazdasági károkozás gyanújával vizsgálatot indít a kairói ügyészség Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök, valamint nyolc társa ellen.

2013.07.13 18:57MTI

A vizsgálatot az ügyészséghez benyújtott panaszok alapján indítják meg, azt viszont nem közölték, hogy kik a panaszosok. 

Az egyiptomi jogrendszerben mindenekelőtt a rendőrség, de bárki panaszt tehet az ügyészségen, amely a panaszok kivizsgálásával olyan vizsgálati anyagokat állít össze, hogy azok alapján kikérdezhessék a gyanúsítottakat, majd a hivatalos vádemelésig is eljuthassanak. Akár hónapok is eltelhetnek a hivatalos vádemelés előterjesztéséig.
 
Az ügyészség szombaton nyolc olyan iszlamistát is megnevezett, akikre a Murszival kapcsolatos vizsgálatokat kiterjesztik. Közöttük van Mohammed Badie, a Muzulmán Testvériség nevű szervezet szellemi vezetője, valamint Iszám el-Erian, a szervezet politikai pártjának helyettes vezetője. Továbbra sem tudni biztosan, hogy hol őrzik Murszit, akit a hadsereg július 3-án mozdított el államfői tisztségéből. 

Az Egyesült Államok és más nyugati államok már arra sürgették az egyiptomi vezetést, hogy engedje szabadon Murszit és állítsa le a Muzulmán Testvériséghez tartozó vezetők letartóztatást. A hatalmától megfosztott elnök hívei hétfőtől tömegtüntetéseket tartanak Egyiptom-szerte. 

A Muzulmán Testvériség szervezet a Facebook közösségi oldalon is ismertetett felhívásában felszólította az egyiptomiakat, hogy hétfőn minden város központi terén gyűljenek össze, és emeljék fel hangjukat a katonai hatalomátvétel ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.