Öt napon át

Irán a Kaszpi-tengeren hadgyakorlatozik

Ötnapos haditengerészeti gyakorlatba kezdett Irán a Kaszpi-tengeren. Hordad Hakimi tengernagy, az északi flotta parancsnoka elmondta, hogy a Fenntartható biztonság nevű hadgyakorlat Irán felségvizeire korlátozódik, és csütörtökön fejeződik be.

2013.07.08 17:47MTI

A parancsnok hozzátette, hogy céljuk az iráni haditengerészet felkészültségének javítása. Irán gyakran tart szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat, a stratégiai szempontból kiemelt fontosságú Hormuzi-szorosban is. Teherán gyakran fenyegetőzik azzal, hogy ha katonai támadás érné vitatott atomprogramja miatt, lezárná a Hormuzi-szorost, amelyen a világ kőolajszállító hajóinak 40 százaléka halad át. 

A Kaszpi-tenger öt ország - Irán, Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Kazahsztán - partjait mossa, közöttük állandóak a tengerjogi viták az egyes országokhoz tartozó területekről. A Kaszpi-tenger kontinentális talapzata értékes kőolaj- és földgázvagyont rejt magában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.