Az elnöki palota előtt

"Gyorsan elfelejtjük" - már ünnepelnek a Murszi-ellenes tüntetők

"Gyorsan elfelejtjük" - örvendeztek a Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi államfő lemondását követelő tüntetők szerda este az elnöki palota előtt, ahol ünnepi hangulatban ezrek várják Mohamed Murszi szerintük most már elkerülhetetlen bukását.

2013.07.03 21:21MTI

"Murszi megérdemeli az ilyen véget. Csak a Muzulmán Testvériség elnöke volt" – mondta a 40 éves Amr Mohamed kislányával a vállán Heliopolisz városnegyedben, nem messze az elnöki hivataltól. 

Az egyáltalán nem biztos, hogy Murszi, aki kedd óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az épületben tartózkodik, de ezzel mit sem törődnek a tüntetők, akik számára a hely jelképes jelentőséggel bír. Nők egy csoportja egy asztalt állított fel az utcán, ahol vizet és datolyát osztanak.
 
"Ez Egyiptomért történik. Azt ünnepeljük, hogy megszabadulunk Murszitól" – mondta az egyik nő, Nehal Szeri. A magas fallal körülvett elnöki palota előtt húzódó széles sugárutakon az engedelmes tömeg zászlókat lenget és hazafias himnuszokat énekel. A hadsereg ultimátuma, amelyben felszólította az államfőt, "vesse alá magát a nép követeléseinek", azaz mondjon le, délután ötkor járt le. 

Eszam al-Haddad, az elnök egyik tanácsadója a politikus elleni "államcsínyről" beszélt. Előző nap Murszi ismét azt hangoztatta, hogy demokratikus választás útján került hatalomra, legitim elnöke az országnak, és elutasította a katonák diktátumát. "Ő legitimitásról beszél, mi szabadságról" – nyilatkozták a tüntetők. 

Egyikük, Mona Hamdi azt mondta: "Nem csak Murszira, de a Muzulmán Testvériségre is dühösek vagyunk". Nem sokkal távolabb, a védelmi minisztériumnál, Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok főhadiszállásánál is ünnepi a hangulat: a védelmi minisztert máris az elnök "megdöntőjeként" ünneplik. 

A tömeg itt is zászlókat lenget, és azt skandálja: "Egyiptom, Egyiptom!", illetve "Takarodj! Takarodj!" Ez utóbbi az elnöknek szól. Utcai árusok Szíszi tábornok képmását kínálgatják, mások pedig "Isten megvédi a hadsereget" feliratú zászlókat árulnak. Emelvényt is állítottak, amelyről hangosbeszélőn mindenkit arra kérnek, hívja el barátait a Murszi-ellenes tüntetésekre.
 
"Csak egy dolgot várok, hogy Murszi távozzon" – nyilatkozott a francia hírügynökség tudósítójának Abdel-Hálek Abdo, a Nílus-deltában fekvő Tantából érkezett 56 éves földműves. Mohamed Murszit vetélytársai azzal vádolják, hogy megosztotta az országot és egyetlen tábor, a Muzulmán Testvériség javára kormányzott. Azt is a szemére vetik, hogy hagyta az országot gazdasági válságba süllyedni, és nem fékezte meg a Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukása óta növekvő bűnözést. 

Ellenséges érzelmekkel van Murszival szemben a kopt keresztény közösség nagy része is, és a mérsékelt iszlám számos híve veti a szemére, hogy engedékeny a szalafista iszlamistákkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.