Nekik is bejöhet...

Az egyiptomi tüntetésekről vesz példát a tunéziai ellenzék

A Mohamed Murszi elnök hatalmát is megingató egyiptomi tüntetések mintájára szerveződnek a tunéziai ellenzékiek, akiknek a célja ugyancsak a 2011-es felkelés nyomán az ország élére került iszlamista kormány megdöntése.

2013.07.03 20:57MTI
Fotó: MTI

A tunéziai Tamarud (lázadó) mozgalom azzal vádolja a tuniszi kabinetet, hogy iszlamizálná az országot, megkurtítja a szabadságjogokat, valamint képtelen kihúzni Tunéziát a gazdasági válságból. 

Az ellenzéki fiatalok egyiptomi társaikhoz hasonlóan aláírásgyűjtéssel kezdik: a cél, hogy összeszedjenek 200 ezer embert, akik elégedetlenek a kormány munkájával. Ezután kezdődhetnek a tüntetések. Bár a fenti szám csak a töredéke az Egyiptomban összegyűjtött 22 millió aláírásnak, a tunéziai aktivisták remélik, hogy mozgalmuk ennek ellenére lendületet vesz majd. 

A tunéziai Tamarud célja, hogy megakadályozza az új alkotmány elkészítését, amely szerintük túl nagy teret enged a vallásnak. Emellett egy ügyvivő kormány létrehozását követelik. A Zin el-Abidin Ben Ali elnök elűzését követő hatalmi harcok elmérgesítették a viszonyt a tunéziai iszlamisták és a liberálisok között. 

Ennek ellenére a tunéziai ifjak nem valószínű, hogy hasonló hatást érnek el, mint egyiptomi társaik, mivel az országot kormányzó Ennahda márciusban már lecsillapította a kedélyeket egy koalíciós kormány létrehozásával. 

Az iszlamista párt emellett beleegyezett a világi politikusok kérésébe, így az új alkotmányban nem kerül említésre az iszlám jogrendszer, a saría.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.