Egyiptomi tüntetések

Obama Murszinak: tegyen demokratikus válaszlépéseket!

Obama a hétfői beszélgetés során biztatta az egyiptomi elnököt: jelezze a tüntetőknek, hogy problémáik megoldására törekszik.

2013.07.02 12:59MTI
Fotó: MTI

Az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus folyamatok iránt Egyiptomban, és nem támogat egyes pártokat vagy csoportokat - mondta Barack Obama amerikai elnök Mohamed Murszi egyiptomi államfőnek telefonbeszélgetésük során, melyről kedden számolt be a Fehér Ház.

Obama a hétfői beszélgetés során biztatta az egyiptomi elnököt: jelezze a tüntetőknek, hogy problémáik megoldására törekszik. Obama azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi válság csupán a politika eszközeivel oldható meg. Az amerikai elnök megismételte, hogy minden egyiptomi tiltakozónak békés úton kell kifejeznie nemtetszését és arra kérte Murszi elnököt, hogy jelezze támogatóinak: ő is elítéli az erőszak összes formáját.

Az amerikai államfő azt is kifejtette a telefonbeszélgetésben, hogy a demokrácia nem csupán a választásokra korlátozódik. Úgy is kell cselekedni, hogy a kormányzat minden egyiptomit meghallgasson és képviseljen, a tiltakozókat beleértve - mondta.

A telefonhívásra - amelyről korábban már beszámolt a kairói elnöki hivatal, de inkább csak Mohames Murszi mondandóját ismertetve - azután került sor, hogy az egyiptomi hadsereg hétfőn ultimátumot intézett az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló felek nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét". Mohamed Murszi ezt visszautasította és kedd kora hajnalban közzétett állásfoglalásában úgy ítélte meg, hogy a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátum zavart okozhat, ezért jelezte: ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez.

Az afrikai körútjának utolsó állomásán, Tanzániában tartózkodó amerikai elnök egyébként már hétfői sajtóértekezletén is reagált az egyiptomi eseményekre, önmérsékletre szólítva fel a szemben álló feleket. Közvetve Mohamed Murszi elnöknek üzent ugyanakkor, amikor azt hangoztatta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartást is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.