Titkos adatgyűjtés

Nemcsak Lengyelország, mások is megtagadhatják a menedékjogot Snowdentől

A finn, a norvég, a német, az osztrák, a svájci és a spanyol hatóságok egyaránt közölték, hogy nem áll szándékukban menedékjogot biztosítani a kiszivárogtatónak, mivel törvényeik szerint külföldről nem lehet menedékjogot kérni.

2013.07.02 12:27MTI
Fotó: MTI

Lengyelországon kívül kedden más országok is jelezték, nem adnak menedékjogot Edward Snowdennek arra hivatkozva, hogy nem a területükön tartózkodik.

A finn, a norvég, a német, az osztrák, a svájci és a spanyol hatóságok egyaránt közölték, hogy nem áll szándékukban menedékjogot biztosítani a kiszivárogtatónak, mivel törvényeik szerint külföldről nem lehet menedékjogot kérni.

A francia külügyi szóvivő ugyanakkor kedden Párizsban közölte: országa nem kapott semmiféle hivatalos kérelmet az amerikai férfitól, noha a WikiLeaks korábban Franciaországot is megnevezte azok között az államok között, amelyektől Snowden állítólag menedéket kért. Pierre Moscovici gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter úgy fogalmazott: Párizs egyelőre nem is foglalkozik komolyan az üggyel.

Időközben Snowden azt mondta, hogy - miután megismerte Vlagyimir Putyin orosz elnök feltételeit a menedékjog megadásához -, már nem kíván Oroszországban maradni. Erről Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője számolt be kedden Moszkvában.

Putyin azt a feltételt szabta, hogy Snowden mondjon le minden olyan tevékenységről, amellyel kárt okozna az Egyesült Államoknak, erre azonban az amerikai nem hajlandó.

Az orosz bevándorlási szolgálat a nap folyamán közölte, hogy egyelőre nem kapott politikai menedékjogra vonatkozó kérést Snowdentől. Korábban a moszkvai Seremetyevo repülőtér ügyeletes konzulja arról számolt be, hogy Snowden egy brit állampolgár közvetítésével orosz politikai menedékjog iránt folyamadott. Közölte: vasárnap este Sarah Harrison brit állampolgár adta át ezt a kérvényt. "Ezt jelentettük a vezetésnek, a repülőtérre futár érkezett, aki átvette a dokumentumokat" - nyilatkozta az ügyeletes.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden megerősítette, hogy Snowden továbbra is a repülőtér tranzitzónájában tartózkodik, és nem lépte át az orosz határt. Hozzátette, hogy Snowden ugyan Oroszországban szándékozott maradni, de erről a tervéről lemondott. Az orosz titkosszolgálatok soha nem működtek együtt Snowdennel, és nem is az ő ügynökük. Hangoztatta, hogy Oroszország senkit sem adott ki és nem is fog kiadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.