Titkos adatgyűjtés

Obama: megadjuk az Uniónak, amit kér

Washington kész átadni minden kért információt európai szövetségeseinek az Európai Unió (EU) amerikai képviseletein történt állítólagos lehallgatásokkal kapcsolatban - jelentette ki hétfőn Barack Obama afrikai körútjának utolsó állomásán, a tanzániai fővárosban.

2013.07.01 20:27MTI

Az amerikai elnök Dar es Salaam-i sajtótájékoztatóján közölte, hogy előbb tanulmányozzák a lehallgatásokról szóló sajtóértesüléseket, és "ha megvan a válasz", tájékoztatják a "szövetségeseket". Obama anélkül, hogy elismerte volna az Egyesült Államok kémkedési tevékenységét, úgy fogalmazott, nem meglepő, hogy a kormányok "szaglásznak egymás után".

"Az európai fővárosokban vannak emberek, akiket ha az még talán nem is érdekel, hogy mit ettem reggelire, az már minden bizonnyal igen, hogy miről fogok beszélni a vezetőikkel" - mondta Obama. Az amerikai elnök ugyanakkor az európai szövetségesekkel való szoros kapcsolatra utalva megjegyezte: ha meg akarja tudni, hogy mit gondol "(Angela) Merkel (német) kancellár", akkor felhívja telefonon, és ugyanez a helyzet Francois Hollande francia elnökkel vagy David Cameron brit kormányfővel is.

"Minden titkosszolgálat, nemcsak a miénk, hanem minden európai és minden ázsiai titkosszolgálat, legyen az bárhol a világon, egy dolgot fog csinálni, próbálja jobban megérteni a világot és azt, hogy mi folyik a világ fővárosaiban olyan forrásokból, amelyek a New York Timesból vagy az NBC Newsból nem hozzáférhetők" - szögezte le az amerikai elnök. Hozzátette: ha ez nem így lenne, nem volna értelme a titkosszolgálatoknak.

A Der Spiegel német hetilap a hét végén egy 2010-es keltezésű dokumentum alapján arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató berendezéseket telepített az Európai Bizottság washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba, emellett pedig behatolt az EU belső számítógépes hálózatába is. Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottság szóvivője hétfőn nyugtalanítónak nevezte az uniós intézményekben folytatott esetleges amerikai hírszerző tevékenységgel kapcsolatos beszámolókat. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt sürgős tájékoztatást kért az ügyben az amerikai kormánytól.

Német, olasz, francia, luxembourgi, továbbá más uniós tisztségviselők annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy az állítólagos amerikai kémkedés árthat az EU és USA közötti szabadkereskedelmi tárgyalásoknak.

A The Guardian brit napilap arról számolt be vasárnap, hogy az Egyesült Államok az európai szövetségesein kívül Japán, Dél-Korea és India ellen is kémkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.