Nincs értelme fenyegetőzni

Titkos adatgyűjtés: Ecuador nem enged, inkább lemond a vámkedvezményről

Ecuador nem enged a fenyegetésnek, és lemond a vámkedvezményről, amelyet az Egyesült Államok nyújt neki azért cserébe, hogy küzd a kábítószer-csempészet ellen

2013.06.27 16:57MTI

"Ecuador egyoldalúan és visszavonhatatlanul lemond a vámkedvezményekről, sőt, felajánl azok értékének megfelelő összeget, 23 millió dollárt Amerikának, hogy fordítsa képzésre az emberi jogok területén..., hogy elkerülhesse az emberek magánszférájának megsértését, a kínvallatást, a bírósági ítélet nélküli kivégzéseket és más, az emberi méltóságot sértő tetteket" - mondta Fernando Alvarado tájékoztatási miniszter.
 
"Ecuador nem enged a nyomásnak és fenyegetéseknek, és nem kereskedik elvekkel, s nem veti ezeket alá kereskedelmi érdekeknek, bármennyire is fontosak azok" - tette hozzá a miniszter egy olyan helyzetben, amelyben Ecuadortól kért menedéket Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja, aki súlyos kormányzati titkokat hozott nyilvánosságra. 

Alvarado emlékeztetett arra, hogy Ecuador aláírta az összes Amerika-közi emberi jogi megállapodást, és "testvériesen" azt ajánlotta Washingtonnak, hogy az Egyesült Államok is írjon alá "legalább" egyet, kezdve az Emberi Jogok Amerika-közi Egyezményével. Mint mondta, az ecuadori kormány megérti, hogy lennie kell eszközöknek a terrorizmus elleni harchoz, de azt nem lehet elfogadni, hogy eközben "lábbal tiporják az emberi jogokat és a népek szuverenitását". 

A miniszter közölte: szolidáris az amerikai néppel a "tömeges kémkedés miatt, amelyben része volt". Szerdán Ileana Ros-Lehtinen floridai republikánus képviselő javasolta, hogy vonják meg Ecuadortól a vámkedvezményeket és hozzanak megtorló intézkedéseket ellene, ha megadja a menedékjogot az informatikusnak. 

Az ecuadori kormány megerősítette: nem adott felhatalmazást arra, hogy Snowden ecuadori úti okmányt kapjon. Az Univisión amerikai tv-csatorna előző nap bemutatott egy, az amerikai informatikus nevére kiállított, úgynevezett menlevelet, amely az ország londoni konzulátusán készült. A menedékjoggal sem foglalkoztak még, mert Snowden nem lépett ecuadori területre, ami előírás - hangsúlyozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.