Cseh kormányválság

Feltételhez kötötte Nemcová jelölésének elfogadását TOP 09

Feltételhez kötötte a második legnagyobb koalíciós párt, a TOP 09 annak elfogadását, hogy Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata (ODS) elnöke legyen a hárompárti cseh kormánykoalíció közös miniszterelnök-jelöltje. Ha ez nem teljesül, akkor nem támogatják.

2013.06.21 16:39MTI
Miroslava Nemcová Fotó: MTI

"Ha feltételünket az ODS nem teljesíti, akkor nem tudunk tovább együttműködni" - jelentette ki a párt elnökségének ülése után Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke, külügyminiszter. 

A TOP 09 párt csak azután fogadja el Nemcová jelölését a kormányfői posztra, miután az ODS megnevezi, kivel akarja betölteni a Nemcová esetleges távozása után megüresedő házelnöki széket. A TOP 09 feltétele az is, hogy a képviselőház először az új házelnökről döntsön, csak utána kerüljön sor az új kormányfő iránti bizalmi szavazásra" - jelentette ki Miroslav Kalousek, a párt első alelnöke, pénzügyminiszter. 

Martin Kuba, az ODS ügyvezető elnöke a megüresedő házelnöki tisztség betöltését nem tartja problémának, szerinte előbbre való az új kormányfő személyének mielőbbi jóváhagyása. Kuba, aki Nemcovával együtt pénteken Lányban, a cseh államfők nyári rezidenciáján találkozott Milos Zemannal, ugyanakkor bírálta a TOP 09 pártot, mert szerinte nyomást akarnak gyakorolni az ODS-re, s nem kizárt, hogy ők akarják megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét.
 
"Nem zárható ki, hogy a TOP 09 akarja megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét. Szeretnénk, ha ezt kimondanák, s mi készen állunk a tárgyalásokra" - mondta Kuba újságíróknak az államfői rezidenciából távozva. Kifejtette: a házelnök problémája Zemannál sem merült fel, ha a koalíció valóban együtt akar működni, akkor ezt nagyobb gond nélkül megoldja. 

Azt az elképzelést, hogy egyfajta tesztként a képviselőház először a házelnökről szavazzon, s csak annak megválasztása után az új kormányról, az ODS elutasítja. "A házelnök megválasztása titkos szavazással történik. Egy sikertelen szavazásnál hogyan állapítjuk meg, hogy ki volt ellene, s hogy esetleg nem éppen a TOP 09 torpedózta meg a javaslatot?" - tette fel a kérdést az újságírók előtt Kuba. 

Nemcová szerint megbeszélésük Zemannal "konstruktív és racionális" volt. "Kölcsönösen ismertettük egymás álláspontját, mindenféle végeredmény nélkül" - szögezte le. Zeman péntek este a TOP 09 vezetőivel, szombaton délután és este pedig az ellenzéki kommunisták és szociáldemokraták vezetőivel konzultál a kormányválság megoldásáról. Az államfő a konzultációk eredményét kedden ismerteti.
 
Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondott, mert a rendőrség hatalommal való visszaélés, valamint  korrupció vádjával vizsgálati fogságba helyezte kabinetfőnökét, Jana Nagyovát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.