Háttér

A cseh kormányválság lehetséges forgatókönyvei

A múlt héten kirobbant kormányválság nyomán Milos Zeman köztársasági elnök került a figyelem középpontjába Csehországban.

2013.06.17 14:26MTI
MTI

Miután Petr Necas kormányfő hétfő este hatkor hivatalosan is benyújtja lemondását, a helyzet megoldásának kulcsa az elnök kezébe kerül. Döntenie kell a lemondás elfogadásáról, esetleg elutasításáról. Ez utóbbi nyilván nem reális, Zemannak ezért arról kell határoznia, kit bíz meg az új kormány megalakításával.

Helyi alkotmányügyi szakértők szerint lényegében három forgatókönyv lehetséges: vagy a mai koalícióból kap valaki kormányalakítási megbízatást, vagy a legutóbbi választások győztese, az ellenzéki szociáldemokrata párt köreiből. Mindkét esetben politikai hátterű kormányok alakulhatnának.

A harmadik lehetőség, hogy valakit - akár független személyiséget is - szakértői kormány megalakítására kér fel Zeman. E kormány mögött nem állna konkrét politikai erő.

Mindhárom esetben a mandátum csak egy évre, a jövő májusban esedékes választásokig szólna.

Az is elképzelhető, hogy nem jönne össze a kormányalakítás, mert a kormányoldal jelenleg nem egységes, és nem tudni, hogy a hivatalosan 100 tagú frakciójából valójában hányan lennének hajlandóak támogatni a Necas nélküli új jobbközép kormányt. A 200 tagú parlamentben az új kormány jóváhagyásához a szavazáskor jelen lévő képviselők többségének támogatására van szükség, ami nem feltétlenül jelent 101 szavazatot.

Az ellenzéknek nyilvánvalóan nem érdeke a kormányalakítás, hiszen egy év alatt nem sokat lehet csinálni, de jóval többet lehet veszíteni.

Amennyiben nem sikerül kormányt alakítani, a parlamenti pártok között konszenzus van arról, hogy mihamarabb fel kell oszlatni a képviselőházat, és ki kell írni az előre hozott választásokat. A parlament feloszlatásához 120 képviselő támogató szavazatára van szükség.

A szociáldemokrata-kommunista ellenzék egyértelműen jelezte: mielőbbi választást akar, hiszen jelenleg nagyon magas a támogatottsága, és esélye van még az alkotmányos többséget jelentő háromötödnyi mandátumszám megszerzésére is.



A prágai sajtó egyetért abban, hogy ha bármi módon fennmarad a mai koalíció, bizonyosra vehető, hogy nagyon gyenge kormány alakul, mert az saját képviselőinek támogatásában sem lehetne biztos.

Prágában az a hír járja, hogy ebben az esetben Martin Kuba, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) első alelnöke lehet az új kormányfő, aki már jelezte, hogy kész vállalni a megbízatást. További esélyesként Jirí Pospísil volt igazságügy-miniszter neve is felmerült.

Milos Zeman államfő, akinek döntésétől függenek a további fejlemények, egyelőre hallgat. Korábban az előre hozott választás híve volt. Vratislav Mynár, az elnöki hivatal vezetője azonban jelezte: nem biztos, hogy továbbra is ez Zeman álláspontja. Megfigyelők szerint Zeman megpróbálja kihasználni a helyzetet, és érdekeinek megfelelően befolyásolni a további fejleményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.