Háttér

Hiába imádták rocksztárként, most csalódtak az arabok Erdoganban

Két éve még rocksztárként ünnepelte a tömeg Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt az arab tavasz" által érintett országokban, de a törökországi tüntetések könyörtelen elnyomása miatt mára sokan elpártoltak tőle.

2013.06.13 19:59MTI

Míg egyesek szerint Erdogan alig jobb, mint a megbuktatott arab diktátorok, mások szinte rajonganak érte, és mivel az elvbarát iszlamisták csillaga emelkedőben van az arab világban, a kormányfő többnyire még mindig meleg fogadtatásra számíthat, ha a térségbe utazik.

A Tunéziába látogató Erdogant azonban meglehetősen hűvösen fogadták a múlt héten, miközben otthon a rendőrség éppen könyörtelenül szétverte a kormányellenes tüntetéseket.

Erdogan csak egy hullócsillag volt" - mondta Hajkel Dzsbeli tuniszi metróvezető. Miután annyit papolt az emberi jogokról, a Taksim téri események végül leleplezték igazi valóját. Erdogan képmutató. Sohasem lesz minta számunkra."

Haled Davud kairói aktivista elmondta: míg 2011-ben a Tahrír téren még hősként ünnepelték a török kormányfőt, mára már sokan ellene fordultak, miután kigúnyolta a világi törököket, és erőszakkal lépett fel a tüntetőkkel szemben. Pedig 2011-ben ő volt az egyik első vezető, aki azt mondta Hoszni Mubarak egykori diktátornak, hogy lejárt az ideje.

Már nem tartjuk mérsékelt iszlamistának, aki tovább vinné a demokrácia modelljét" - mondta Davud, aki részt vett az egyiptomi kulturális minisztérium iszlamista felügyelete elleni tiltakozásokon. Az emberek jelenleg a Muzulmán Testvériség támogatójaként látják őt."

Sokan úgy érzik, hogy Egyiptomban, Tunéziában és most már Törökországban is diktatúrát építenek a vallás nevében."

A tunéziai Hamma Hammami számára Erdogan ugyanúgy diktátor, mint Zin el-Abidin ben Ali megbuktatott tunéziai elnök. Semmiben sem különbözik az egyiptomi és a tunéziai vezetőktől" - tette hozzá.

A Pew közvélemény-kutató intézet kilenc hónappal ezelőtti felmérése szerint Erdogan volt a legnépszerűbb vezető az arab országokban, megelőzve ezzel a Mekka őreként különleges helyet elfoglaló szaúd-arábiai uralkodót, Abdalláh királyt. Sokan ma ugyanúgy fenntartják a véleményüket.

Bengáziban, a Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor elleni lázadás központjában a 25 éves Ali Mohammed igazat adott a török miniszterelnöknek. Erdogannak joga van hozzá, hogy véget vessen a tüntetéseknek" - mondta. A török gazdaság és a turizmus is megérzi a tiltakozásokat, úgyhogy ha a kormány úgy érzi, mindez veszélyt jelent, akkor joga van belátása szerint cselekedni - tette hozzá.

Ezzel szemben egy 27 éves líbiai könyvelő, Ádel ad-Driszi elhibázottnak tartja Erdogan lépését. Szerinte a tüntetések akár a kormányfő uralmának a végét is jelenthetik.

Egy 31 éves mérnök, Ahmed Músza a török gazdasági fejlődéssel kapcsolatos csodálatának adott hangot. Erdogan rengeteget tett Törökországért, és azok, akik a lemondását követelik, őrültek" - mondta.

A tuniszi Monem Lajuni, akinek dús arcszőrzete is hirdeti iszlamista nézeteit, főleg az Izraellel szembeni kiállása miatt dicsérte a török vezetőt. Erdogan példakép, hiszen képes volt összeegyeztetni országában a demokráciát és az iszlámot" - mondta a tunéziai iszlamista.

A Damaszkuszból néhány hete Isztambulba menekült aktivista, Lina as-Sámi szerint össze sem lehet hasonlítani a törökországi és a szíriai eseményeket.

Mikor saját szememmel láttam, hogy a rendőrség vízágyúkkal hűti a nyári melegben a Taksim téri tüntetőket, akik közül este sokan bulizni mentek, nem tudtam nem mosolyogni" - mondta Sámi. Az Aszad-rezsim már több száz, ha nem több ezer emberrel végzett volna a Taksim téren" - tette hozzá Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerére utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.