Görög közmédia

Több mint 12 ezren tüntettek Athénban a tévébezárás ellen tiltakozva

A rendőrség adatai szerint több mint 12 ezren tüntettek csütörtök délben Görögországban az ERT közszolgálati rádió és televízió bezárása miatt, amely megdöbbentette a görög közvéleményt, és bírálatokat váltott ki külföldön.

2013.06.13 15:57MTI

Athénban közel tízezren gyűltek össze a két legnagyobb szakszervezeti szövetség, a GSEE és az ADEDI felhívására az ERT székháza előtt, hogy elítéljék a közszolgálatot sújtó megszorító politikát. Az észak-görögországi Szalonikiben ötezren tüntettek az ERT konszern ET3 csatornájának székháza előtt – közölte egy helyi rendőrségi illetékes.

Országszerte további tüntetések is voltak, a szervezők szerint ezeken összesen legalább húszezren vettek részt.

A szakszervezetek országos általános sztrájkra buzdítottak, hogy tiltakozzanak a kormány által kíméletlenül meghozott döntés ellen. A sztrájk mindenekelőtt az athéni tömegközlekedést, valamint országszerte a vasutat, illetve a közigazgatást érintette. A bankok, üzletek többsége és a posta nyitva tartott.

Az ERT athéni székházának központi termét újságírók tartják megszállva. Efi Zerva főszerkesztő örömét fejezte ki "az ERT újraindítását követelő emberek ezreinek támogatása láttán".

"Felkerültünk a nemzetközi média címlapjára" – mondta Zerva asszony, aki hangsúlyozta, hogy támogatást kaptak számos európai újságíró szervezettől, az Európai Műsorsugárzók Uniójától (EBU), a francia-német Arte és a belga televíziótól.

Az audiovizuális ágazat dolgozói szerda óta szintén sztrájkolnak, csütörtökön semmilyen hírt sem adtak közre. A napilapok csütörtökön még megjelentek, de pénteken várhatóan nem lesznek kaphatóak az újságárusoknál az írott sajtó csütörtöki 24 órás sztrájkja miatt.

Az athéni nemzetközi repülőtéren mintegy tíz belföldi járatot töröltek, és mintegy ötven másikat későbbre halasztottak a légiirányítók sztrájkja miatt.

Az ERT épülete előtt – ahová immár a harmadik napja érkeznek a görögök ezrei, hogy szolidaritásukról biztosítsák a közmédia dolgozóit, a legnagyobb transzparens arra szólította fel az állampolgárokat, "ne tűrjenek némán", mert "mindent elkótyavetyélnek".

Antonisz Szamarasz konzervatív kormányfő kedd este döntött a közszolgálati rádió és televízió bezárásáról, megszüntetve 2700 munkahelyet, kiváltva a szakszervezetek felháborodását. A Sziriza baloldali radikális párt "államcsínynek" nevezte a lépést.

Szamarasz, akinek az Új Demokrácia nevű jobboldali pártja egyedül támogatta a kormánykoalícióban a döntést, szerda este "kiváltságokra, az átláthatóság hiányára és a pazarlásra" hivatkozva a védelmébe vette az intézkedést. Szóvivője, Szimosz Kedikoglu szerdán ismertette a törvényjavaslatot, amely szerint az "új görög rádió, internet és televízió" Nerit Rt. néven augusztus végéig indul újra 1200 alkalmazottal.

A két másik kormánypárt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a mérsékelt baloldali Demokratikus Baloldal pártja (Dimar) ellenzi a bezárást, és az ERT újraindítására szólította fel a kormányfőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.