Technológiai áttörés

Irán felavatta első űrmegfigyelő-központját

Irán vasárnap felavatta első űrmegfigyelő-központját, amely azokat tárgyakat követi, amelyek az ország területe felett a világűrben haladnak el.

2013.06.09 15:04MTI

Az iráni fővárostól, Teherántól 200 kilométerre délre fekvő Delizsán településen tartott rendezvényen Mahmúd Ahmadinezsád államfő megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a központ nemcsak a műholdak tevékenységet követheti, de képes ellenőrizni a világűr távoli pontjait is. Az elnök szavait az IRNA hírügynökség idézte.

Irán szeretne saját gyártmányú műholdakat Föld körüli pályára állítani, részben a földrengésveszélyes területeinek tanulmányozása, illetve a távközlés javítása végett, valamint a katonai célú megfigyelések kiterjesztése céljából is.

A nyugati hatalmak és Izrael aggodalmai szerint Irán a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták technológiájával és atomprogramjának fejlesztésével nukleáris robbanótöltetek célba juttatásának a képességére tehet szert. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.

Az IRNA szerint az avatóünnepségen Ahmad Vahidi védelmi miniszter azt mondta, hogy a központ nemcsak Irán űrbiztonságát szolgálja, mivel a gyűjtött adatokat Teherán más országokkal is kész megosztani.

Irán gyakran jelent be olyan "technológiai áttöréseket", amelyeket független forrásból nem lehet ellenőrizni. Az ország régóta dédelgetett álma, hogy saját műholdat állít Föld körüli pályára, vagy űrhajóst küld a világűrbe.

Idén januárban egy majmot küldött fel a kozmoszba, és az űreszköz épségben visszahozta az állatot a földre. A Piszgám (Úttörő) nevű, 285 kilogrammos űrkabint mintegy húsz percre ballisztikus szuborbitális pályára állították egy Kavosgar-5 hordozórakéta segítségével.

Irán 2009 óta eddig három műholdat bocsátott fel, valamint 2010 februárjában egy kapszulát patkánnyal, teknősbékákkal és rovarokkal. Egy 2011-es kísérlet majom felküldésére kudarccal végződött, amit Teherán burkoltan el is ismert, de az okát nem közölte.

Iránnak űrprogramja keretében kilenc parancsnoki és irányító központot hozott létre. Ebből az egyik legfőbb szövetségesének, Szíriának területén található. A többi létesítmény Irán középső és déli részén helyezkedik el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.