Hodorkovszkij-ügy

Gurijev a nyomás elől menekült

Szergej Gurijev azért utazott el Oroszországból, mert el akart menekülni a nyomás elől, amely a Hodorkovszkij-ügyben indított legújabb nyomozás miatt nehezedett rá.

2013.05.31 19:25MTI

Ezt maga a liberális közgazdász jelentette be pénteken az AP hírügynökségnek adott interjúban. 

Dmitrij Medvegyev kormányfő korábbi tanácsadója április 30-án érkezett Párizsba. Elmondása szerint azért távozott, mert félt, hogy megfoszthatják szabadságától "alaptalan vádak" miatt. 

Attól tartott, hogy azoknak a tanúknak a sorsára juthat, akiket a Mihail Hodorkovszkij vezette egykori Yukos (Jukosz) olajtársaság ügyében folytatott két korábbi nyomozás során hallgattak ki, majd vádat emeltek ellenük és a börtönben meghaltak. "Nem látom, milyen körülmények között térhetnék vissza" - mondta Gurijev a 25 perces telefonos interjúban. 

Az év elején indult nyomozás annak a szakértői jelentésnek a szerzői ellen, amelyet még 2011-ben az akkor elnök Medvegyev kérésére készítettek. A jelentés szerzői bírálattal illették a Hodorkovszkij ellen 2010-ben hozott ítéletet. A dokumentum elkészítésében Gurijev is közreműködött, s már háromszor is kihallgatták tanúként az ügyben. 

A nyomozók szerint a jelentés szerzői nem lehettek pártatlanok, mert korábban pénzt kaptak Hodorkovszkijtól. Gurijev tagadta, hogy valaha is pénzt kapott volna a Jukosztól vagy Hodorkovszkij egykori bankjától, a Menateptől. Hozzátette: nem gondolja, hogy egyébként az törvénybe ütköző lett volna. 

A 41 éves közgazdász elmondása szerint akkor kezdett aggódni, amikor a nyomozók már harmadszor hallgatták ki, átkutatva irodáját, ahol lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot, illetve öt évre visszamenőleg az e-mailjeit. Gurijev szerint mindezt "teljesen abszurd" vádak alapján tették. Valósággal sokkolta őt, hogy közben mennyire nem tartják tiszteletben a törvény betűjét és szellemét. Mint mondta, aggódni kezdett, hogy végül őt is meggyanúsíthatják és elvehetik tőle az útlevelét.

Gurijev elmondta, hogy a nyomozók informálisan a tudtára adták: a hatóságok célkeresztjébe kerülhet, mivel 2008-tól politikailag aktív volt, azóta, hogy Medvegyev tanácsadója lett. 

A közgazdász családja három éve Párizsban él. Gurijev elmesélte, már sajnálja, hogy nem hallgatott szintén közgazdász feleségére, aki a gyerekeikkel együtt költözött Franciaországba, miután a házastársak összevesztek Oroszország jövőjét illetően. 

"Sokkal bölcsebb és józanabb embernek bizonyult nálam: ő sokkal cinikusabb volt, mint én" - mondta Gurijev. Szergej Gurijev 2005-től egészen távozásáig a neves tekintélyes Orosz Közgazdasági Iskola rektora volt, évek óta az ország vezető közgazdászai között tartották számon. 2008 és 2012 között, Medvegyev elnöksége idején informális kormányzati tanácsadó volt. 

Kulcsszerepet töltött be a nyugati vállalatok oroszországi befektetéseinek ösztönzésében. Váratlan távozása az országból azt a bizonytalanságot és félelmet tükrözi, amely az orosz elit liberális gondolkodású tagjait szorongatja. 

Elmenekülésére úgy derült fény, hogy ismertté vált: nem jelöltette magát újra a legnagyobb orosz bank, a Szberbank igazgatótanácsába sem. Pénteken azonban mégis beválasztották a testületbe maximális szavazattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.