Senki nincs biztonságban?

Elmenekült Medvegyev korábbi tanácsadója

A 41 esztendős Szergej Gurijev hivatalosan Párizsban tölti szabadságát, de elutazása előtt lemondott a tekintélyes Orosz Közgazdasági Iskola rektori tisztségéről, amelyet 2004 óta töltött be.

2013.05.29 21:48MTI

Feltételezések szerint elmenekült Oroszországból egy neves liberális közgazdász, Dmitrij Medvegyev kormányfő korábbi tanácsadója - vált ismertté szerdán Moszkvában. A 41 esztendős Szergej Gurijev hivatalosan Párizsban tölti szabadságát, de elutazása előtt lemondott a tekintélyes Orosz Közgazdasági Iskola rektori tisztségéről, amelyet 2004 óta töltött be. Előzőleg tanúként hallgatták ki a börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij vezette egykori Yukos (Jukosz) olajtársaság ügyében.

Szergej Gurijev hívei, illetve egyes sajtóértesülések szerint a hatóságok valójában azt rótták fel neki, hogy támogatta a korrupció elleni harc vezéralakjának számító ellenzéki bloggert, Alekszej Navalnijt, aki egyik vezetője volt a Vlagyimir Putyin államfői újraválasztása elleni tiltakozásoknak. A neves közgazdász korábban Medvegyev miniszterelnököt is tanácsokkal látta el, tagja volt a Sberbank igazgatótanácsának, és számos kritikus elemzést jelentetett meg a hazai, valamint a nemzetközi sajtóban.

Gurijev külföldre távozására úgy derült fény, hogy ismertté vált: nem jelöltette magát újra a Sberbank igazgatótanácsába sem. Meg nem nevezett források szerint a tekintélyes közgazdász május elején hagyta el Oroszországot, hogy csatlakozzon Párizsban tartózkodó családjához. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva távozásával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy személyes döntés volt, a szabadságát tölti, és többet nem kíván mondani az ügyben.

Egy másik neves moszkvai közgazdász, Szergej Alekszasenko Gurijev távozását nagyon rossz jelnek minősítette. "Ebből a jelből én arra következtetek, hogy Medvegyev nem akarja vagy nem tudja megvédeni támogatóit" - nyilatkozta Alekszasenko a Reutersnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.