Mediaset ügy az olasz bíróság szerint

Berlusconi működtette a pénzügyi csalások rendszerét

Személyesen Silvio Berlusconi találta ki és működtette annak a kiterjedt pénzügyi csalásnak a rendszerét, amely miatt az úgynevezett Mediaset-perben két hete másodfokon is négy év börtönre ítélték a volt olasz kormányfőt - derült ki az ítélet indokolásából, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Olaszországban.

2013.05.23 17:59MTI

A bíróság megállapította: Berlusconi miniszterelnökként is folytatta a machinációkat. A "Lovag" becenéven emlegetett milliárdos oligarcha 1994-1995-ben, 2001-től 2006-ig és 2008-2011 között volt Olaszország kormányfője.

A május 8-i ítélet indokolása szerint vitán felül áll, hogy Berlusconi felelős az illegális műveletekért, és hogy a politikus személyesen is haszonélvezője volt a machinációknak. A bírák kiemelték, hogy nem találtak enyhítő körülményt.

A vád szerint Berlusconi cége, a Fininvest családi holdingba tartozó Mediaset televíziós csoport a 90-es évek közepétől Frank Agrama amerikai producer közreműködésével a ténylegesnél magasabb árat tüntetett fel filmek sugárzási jogának a megvételekor, és az így fennmaradó tetemes összegeket - több tízmillió eurót - adóparadicsomokban nyitott bankszámlákra utalta át.

Mivel a bűncselekmény 2006 előtt történt, a négy évből hármat automatikusan elengednek, így a büntetés valójában egy év letöltendő szabadságvesztés. Az ítéletben öt évre eltiltották közhivatal viselésétől Berlusconit, aki a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke és a római parlament szenátora.

A másodfokú ítélet tíz éve tartó pert zárt le. A végső szót a semmítőszék mondja majd ki, amelynek harmadfokú, jogerős döntése az év vége előtt várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.