Tüntetés Tajvanon

Több ezren a nukleáris energia ellen

Több ezer ember tüntetett vasárnap a nukleáris energia ellen Tajvanon a fukusimai szerencsétlenségre és annak következményeire utalva.

2013.05.20 16:36MTI

Nemet mondunk a nukleáris energiára!, Nem akarunk még egy Fukusimát! - állt a demonstrálók kezében tartott transzparenseken. 

A főváros, Tajpej lakosai Tajvan negyedik, csaknem teljesen kész nukleáris erőművének építése ellen, annak felfüggesztését követelve és a nukleáris energia általános háttérbe szorítása mellett tüntettek. 

A Taipei Timesnak nyilatkozó tüntetők elkeseredettségüknek adtak hangot azt illetően, hogy a vezetés a japán Fukusima katasztrófája után is folytatja a nukleáris erőművek építését, ahelyett, hogy új energiaforrások után nézne. "A japán szerencsétlenség rámutatott, hogy mennyire veszélyes a nukleáris energia, a vezetésnek így azonnali hatállyal fel kellene függesztenie az új erőmű építését" - fogalmazott Li Csou-lan, a tüntetést meghirdető tajvani környezetvédelmi szövetség szóvivője. 

Lee egy korábbi közvélemény-kutatást idézett, ennek tanulsága szerint a lakosság csaknem 70 százaléka ellenzi a terveket. Tajvan két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, s viszonylag gyakran sújtja földrengés, vagyis a Japánéhoz hasonló szerencsétlenség bekövetkezte sem zárható ki. Tizennégy évvel ezelőtt, az eddigi legsúlyosabb eset során egy 7,6 erősségű földmozgás 2400 ember halálát okozta - emlékeztettek a tüntetők. 

A vezetés egyelőre nem reagált a megmozdulásra, korábban, februárban Csiang Ji-hua miniszterelnök úgy fogalmazott: a kérdést illetően akár népszavazásra is sor kerülhet. Erre mind ez idáig nem került sor, az atomenergia ellen márciusban is nagyszabású demostráció zajlott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.