Legalább hatan meghaltak

Összeomlott egy cipőkészítő üzem Kambodzsában

A Kambodzsa Kampong Speu tartományában található épület betonfödéme beszakadt.

2013.05.16 07:34MTI

Rendőrségi közlés szerint az összeomlott gyárépületből eddig hat holttestet és több sérültet emeltek ki, feltehetően sokan a romok alatt rekedtek. 

A fővárostól, Phnompentől nyugatra fekvő tartomány helyettes rendőrparancsnoka elmondta, hogy az amerikai és európai exportra dolgozó tajvani Wing Star Shoe cég helyi üzemének mennyezete nem sokkal a reggeli munkakezdés után omlott be, amikor különböző források szerint 50-100 ember lehetett az épületben. 

A hatóságok szerint a balesetet az épület gyenge szerkezete és gondatlanság okozhatta. Az egy szinttel feljebb lévő raktárban ugyanis, ahol a készárut is tartották, nemrég soktonnás ipari berendezéseket helyeztek el. A ruhaipar a kambodzsai gazdaság legnagyobb foglalkoztatója. Az indokínai ország több mint 500 ruha- és cipőgyárában félmilliónál is többen dolgoznak, 85 százalékban nők. 

Kambodzsa 2012-ben több mint 4 milliárd dolláros bevételre tett szert az elsősorban az Egyesült Államokba és Európába irányuló ruha- és cipőexportból. Az iparágban fizetett rendkívül alacsony minimálbért áprilisban emelték havi 61 dollárról 75 dollárra (mintegy 14 ezer, illetve 17 ezer forint).
 
A Phnompen Post című fővárosi lap felidézte, hogy a fővárostól 50 kilométerre nyugatra, Kong Pisey körzetben lévő gyár dolgozói már nem egyszer tartottak tiltakozó akciót fizetésemelést és a munkakörülmények javítását követelve. Legutóbb március végén a közeli autósztrádát zárták le, hogy felhívják a figyelmet követeléseikre.
 
A globálissá vált ruhaipar fejlődő világbeli üzemeinek munkahelyi biztonsága az elmúlt hetekben világszerte reflektorfénybe került egy ruhaüzemeknek is helyet adó bangladesi épület április 24-ei összeomlása nyomán. 

A dél-ázsiai ország eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófájában 1127 ember vesztette életét. Banglades a világ harmadik legnagyobb ruhaexportőre, Kína és Olaszország után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.