Leng

Székelyzászló-ügy - nem lesz bűnvádi eljárás

Egy maroshévízi nyugalmazott tanár feljelentése alapján kezdett vizsgálódni a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi ügyészség azoknál az intézményeknél, amelyeken székely zászló leng.

2013.05.15 16:40MTI

Bűncselekmény hiányában nem indított bűnvádi eljárást a székelyudvarhelyi ügyészség a székely zászló kitűzése miatt feljelentett intézményvezetők ellen - közölte az ügyészség.

Az MTI kérdésére adott írásos válaszában Viorel Oace főügyész a Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester elleni feljelentés esetében hozott döntést ismertette. Georgica Ivanescu ügyész, az intézmény szóvivője megerősítette, ugyanezt a döntést hozták 17 Székelyudvarhely környéki intézményvezető esetében is.

Az ügyészség egy feljelentés alapján azt vizsgálta, hogy törvényes-e a székely zászló kitűzése azt követően is, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság érvénytelenítette a megyei önkormányzat határozatát, amely Hargita megye zászlajává nyilvánította a jelképet.

A szóvivő elmondta, a rendőrségi vizsgálat alapján hétfőn döntöttek arról, hogy nem rendelnek el nyomozást. Külön kitért Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester esetére, akit a székely zászló kitűzése mellett alkotmányos rend elleni vélt tevékenységek miatt is feljelentettek.

A székelyudvarhelyi ügyészség - megállapítván, hogy ennek a kérdésnek a vizsgálatára nincs illetékessége - leválasztotta az ügyet a zászlóügyről és a kompetens marosvásárhelyi ügyészségnek továbbította.

Hargita megyében egy maroshévízi nyugalmazott tanár feljelentése alapján kezdett vizsgálódni a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi ügyészség azoknál az intézményeknél, amelyeken székely zászló leng. Az intézményvezetők márciusban és áprilisban kaptak rendőrségi idézést, és írásos nyilatkozatot kellett beadniuk arról, hogy miért tűzték ki a zászlót, ki utasította erre őket, mit jelképez a lobogó, kitől kapták azt.

A csíkszeredai ügyészség április 23-án közölte, hogy bűncselekmény hiányában ejtette a zászlóügyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.