80 évvel ezelőtti teher

A németek még nem tették túl magukat a könyvégetéseken

A Bundestag elökének véleménye szerint Németország máig nem heverte ki a nyolcvan évvel ezelőtti könyvégetések következményeit.

2013.05.10 17:14MTI

Norbert Lammert az 1933. május 10-i berlini könyvégetés évfordulója alkalmából a Humboldt Egyetemen tartott megemlékezésen szólalt fel. 

Hangsúlyozta: a könyvekből rakott máglya a demokrácia szándékos elpusztításának jelképe, és figyelmeztet, hogy civil kurázsi nélkül védtelen a demokrácia. 

A megbélyegzett szerzők üldöztetése és műveik nyilvános megsemmisítése "civilizációs törés" volt, és az értelmiség tömeges meneküléséhez vezetett, ami máig érezhető veszteség a német kultúra és tudomány számára - mondta a Bundestag elnöke. 

1933 tavaszán 22 német egyetemi városban összesen csaknem száz rituális könyvégetést tartottak a nácik, jelentős társadalmi támogatással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.