Alan García Evo Moralesnek

A perui elnök üzenne a bolíviai államfőnek: "miért nem hallgatsz el?"

Amikor újságírók azt kérdezték kedden Limában Alan Garcíától, mi a vélemények Morales megnyilatkozásairól, a perui elnök azt mondta, hogy a bolíviai államfőnek diplomatikusabbnak kell lennie. Majd I.János Károly spanyol királytól "kölcsönzött" mondattal toldotta meg a választ.

2008.07.02 07:44MTI

"Azt mondanám neki (...) miért nem hallgatsz el?" - mondta Alan García, aki szerint Moralesnek a saját és nem az ő országával kéne foglalkoznia. Az ominózus és azóta is sokat emlegetett mondat tavaly novemberben hangzott el a spanyol uralkodó szájából az iberoamerikai csúcsértekezleten.

A spanyol király akkor vesztette el türelmét, amikor Hugo Chávez venezuelai elnök José Maria Aznar volt spanyol kormányfőt bírálta, többek között "fasisztának" nevezve a politikust. Alan García mostani kijelentése híven tükrözi az Egyesült Államokkal szövetséges Peru és a vele ellenséges indulatokat tápláló Bolívia között feszülő viszony.

A két szomszédos dél-amerikai ország kapcsolata azután vált feszültté, hogy Peru a tavalyi év végén szabadkereskedelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal. Peru hétfőn visszahívta La Paz-i nagykövetét, miután Evo Morales azzal vádolta meg Perut, hogy titkos amerikai katonai támaszpontot tart fenn a területén, és biztatta a szomszédos ország polgárait, hogy keljenek fel ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.