Morales törvénytelennek tartja a népszavazást

A szavazók többsége autonómiára voksolt a bolíviai Santa Cruzban

A szavazók 85,9 százaléka a terület autonómiájára voksolt Bolívia Santa Cruz megyéjében a vasárnap megtartott népszavazáson. Evo Morales bolíviai elnök törvénytelennek és alkotmányellenesnek minősítette a népszavazást.

2008.05.05 10:14MTI
Bolívia ünnepel, fotó: MTI

Felszólította ugyanakkor a megyei kormányzókat, hogy kezdjenek párbeszédet "az új alkotmány alapján egy valódi autonómiáról, amely az egész népnek, nemcsak egyes csoportoknak adja meg a lehetőséget, hogy döntsön sorsáról". "Ez a törvénytelen és alkotmányellenes referendum nem hozta meg a bizonyos családok által remélt sikert" - ostorozta az államfő a "szakadár kezdeményezést" a nemzethez intézett üzenetében, amelyet egyenes adásban közvetített a televízió.

Szavaival a jómódú vállalkozókra és földbirtokosokra, valamint a távolmaradók viszonylag magas számára utalt. A PAT kereskedelmi tv értesülése szerint az ország leggazdagabb és legnagyobb megyéjében a választásra jogosultak 25 százaléka nem járult az urnákhoz, de a részvételi arányról hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre. A helyi televíziók felmérése szerint a választáson részt vett szavazók csaknem 86 százaléka az autonómia mellett voksolt az ország "gazdasági tüdejeként" emlegetett megyében, ahol Bolívia legnagyobb gázmezői találhatók.

Az első hivatalos részeredmények, amelyeket a Santa Cruz-i választási bizottság tett közzé, szintén ebbe az irányba mutatnak: a megyeszékhelyen, ahol a lakosság fele él, a voksok 20 százalékos feldolgozottsága alapján az autonómiát pártoló szavazatok aránya meghaladja a 80 százalékot. Az elnök beszédével egy időben ezrek ünnepelték autódudakoncerttel és tűzijátékkal "az autonómia győzelmét" a megyeszékhely utcáin. "A mai napon a demokrácia aratott diadalt" - mondta Rubén Costas, Santa Cruz kormányzója a főtéren, amelyet zsúfolásig megtöltött a megye zöld-fehér zászlait lengető tömeg. A szavazás napját - a korábbi félelmekkel szemben - csak kisebb összetűzések zavarták meg, amelyekben több mint harmincan megsérültek.

Az urnákat és szavazócédulákat elégető rendbontók a Morales-táborból kerültek ki. A szabadpiaci elveket valló konzervatív ellenzék zászlóvivőjének számító Santa Cruz megye nem ért egyet a szocialista Morales, Bolívia első indián elnöke által pártolt új alkotmánnyal, amely állást foglal a nemzeti vagyon újraelosztása mellett az Andokban élő, hátrányos helyzetű lakosság javára. A szavazásra bocsátott autonómiajavaslat egyebek közt saját törvényhozás és rendőrség létrehozásáról, valamint az állami földek felosztásának ellenőrzéséről és nemzetközi szerződések önálló megkötéséről rendelkezik.

Egyelőre nem világos, hogy a most megszavazott autonómia a gyakorlatban milyen mértékben fog változtatni az erősen központosított kormányzati rendszeren Bolíviában, ahol 2005-ig - Morales választási győzelméig - a mindenkori államfő rendszerint cimboráit állította a kilenc megye élére. A központi kormány korábban kilátásba helyezte, hogy jogilag nem érvényesíti a népszavazás kimenetelét.

A politikai válság felszította az etnikai ellentéteket a hegyvidéki őslakosok és a termőterületeken élő, zömében európai származású és mesztic lakosság között. Ráadásul másik három szomszédos megye is azt tervezi, hogy júniusban hasonló népszavazást rendez, amit két további megye is fontolgat. Santa Cruzzal együtt ez a térség rendelkezik a nemzeti vagyon több mint kétharmadával a legszegényebb dél-amerikai országban. A terjedő autonómiamozgalom az elnök "néppárti" programjának megbénításával és Bolívia szétesésével fenyeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.