Banglades

Újabb félszáz holttestet emeltek ki az összeomlott pláza romjai alól

Meghaladta a 750-et a bangladesi plázaomlás halálos áldozatainak száma - közölte szerdán a hadsereg szóvivője.

2013.05.08 12:56MTI

Mir Rabbi főhadnagy szerdán elmondta, hogy a veszteségmérleg a keddi 705-ről 752-re nőtt. A hatóságok szerint korábban 2437 embert sikerült a romok közül élve kimenteni.

Más források szerint viszont már 761-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Sziddikul Alam Szikder dandártábornok arról számolt be, hogy a daruk és buldózerek szerdán már az egykor nyolcemeletes háztömb harmadik emeletének megfelelő romokat takarították el, így a munka 70 százalékánál tartanak. Nagy a valószínűsége, hogy az alsóbb szinteken arányaiban már kevesebb holttestet fognak találni, mivel itt többnyire csak üzletek működtek.

A Rana Plaza nevű hatalmas épületben, amely a főváros, Dakka egyik elővárosában, Szavarban állt, öt, nyugati exportra dolgozó ruhaüzem is működött, hatalmas profitot termelve bangladesi tulajdonosaiknak. Amikor az épület április 24-én váratlanul kártyavárként összeomlott, több mint 3000 munkás dolgozott az üzemekben.

Az eddigi holttestek közül mintegy 150-et az épület egykori lépcsőházainak romjai között leltek meg. A munkások menekülni próbáltak a házomlás első jelei után, az épület azonban öt percen belül teljesen összeroskadt, esélytelenné téve minden menekülési kísérletet.

A hatóságok megkezdték a katasztrófát túlélő munkások járandóságának kifizetését, miután kedden több százan tüntettek a baleset színhelyének közelében, bérük kifizetését és egyéb juttatásokat követelve. A munkások, akik közül sokan alig keresnek többet a bangladesi minimálbérnél (38 dollár), legkevesebb négy hónapi bért és különféle segélyeket követelnek. Juszuf Harun helyi kormányzósági vezető szerint a munkások az áprilisi kivételével minden korábbi bérüket megkapták, de megállapodás született arról, hogy kárpótlásul - az áprilisival együtt - még összesen háromhavi bért fognak fizetni nekik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.