Mérgező szállítmány

Belgiumi vonatbaleset: több hétre kizárták otthonaikból az ott élőket

A tartályokban lévő akrilnitril egy része bekerült a csatornákba, s az ott lévő anyagokkal kölcsönhatásba lépve mérgező gáz keletkezett, amely eljutott a biztonsági körzeten túli utcákba is.

2013.05.07 15:23MTI

Még több hétig nem térhetnek haza azok a házukból szombaton kimenekített emberek Belgiumban, akiknek egy mérgező anyagot szállító vonatszerelvény kisiklása és kigyulladása miatt kellett elhagyniuk otthonaikat - közölték a helyi hatóságok kedden.

A rendelkezés a baleset 250 méteres körzetében lakó emberekre vonatkozik.

Szombat hajnali kettő óra körül egy Hollandiából indult, akrilnitrilt szállító szerelvény tizenhárom tartályvagonjából hat kisiklott, kettő pedig felborult Gent folyami kikötőváros közelében, a Schellebelle és Wetteren helységek közötti szakaszon. Ennek következtében tűz keletkezett és robbanás is történt. A balesetnek egy halálos áldozata van, és mintegy százan kerültek kórházba mérgezéses tünetekkel.

A tartályokban lévő akrilnitril egy része bekerült a csatornákba, s az ott lévő anyagokkal kölcsönhatásba lépve mérgező gáz keletkezett, amely eljutott a biztonsági körzeten túli utcákba is.

Hétfőn mintegy 300, a baleset néhány száz méteres körzetében élő lakos hazatérhetett, de közülük körülbelül 150-et újból evakuálni kellett kedd reggel a csatornarendszerben veszélyes mennyiségben felgyülemlett mérgező anyagok miatt. A hatóságok nem zárják ki, hogy a jövőben további kitelepítésekre kerülhet sor.

Eközben a nyomozás megerősíteni látszik azt a feltételezést, amely szerint a baleset oka az volt, hogy a vonat túl gyorsan haladt. A De Morgen című flamand napilap szerint a mozdonyvezető óránkénti 80 kilométerrel haladt egy olyan szakaszon, ahol ennek a fele volt a megengedett sebesség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.