Enélkül nem valósulhatott volna meg

Német politikus: az újraegyesítéshez Magyarország bátorsága is kellett

"A berlini fal leomlása és Németország újraegyesítése Magyarország bátorsága és politikai bölcsessége nélkül nem valósulhatott volna meg."

2013.05.06 16:02MTI

Ezt hangsúlyozta Jürgen Sudhoff, a német szövetségi külügyminisztérium egykori államtitkára egy hétfői budapesti pódiumbeszélgetésen.

A magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulója alkalmából az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott fórumon három, volt magyar külügyminiszter vett részt. Jeszenszky Géza, Kovács László és Balázs Péter a kapcsolatok múltjára visszatekintve hangsúlyozta, hogy a német-magyar kapcsolatok a rendszerváltás előtt is kiemelkedően fontosak voltak. 

Jürgen Sudhoff az 1989-90-es kelet-európai eseményekről úgy fogalmazott: "akkoriban nem gondoltuk volna, hogy mindez bekövetkezik, a kommunista rendszereket és Európa megosztottságát bebetonozottnak hittük. Nem gondoltuk volna, hogy mindezt megéljük, sőt befolyásolni tudjuk az eseményeket" - jelentette ki a korábbi államtitkár, aki kiemelte Magyarország mellett Lengyelország, Lech Walesa, a Szolidaritás vezetője, majd lengyel államfő, továbbá Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő szerepét is. 

Hangsúlyozta: 1956 után Németország mindig is nagy rokonszenvvel tekintett Magyarországra. Kovács László, a Horn-kormány külügyminisztere a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételére úgy emlékezett vissza, hogy az óvatos, de határozott lépés volt. Felidézte azt is, hogy Magyarország már 1982-ben az akkori német kancellár, Helmut Schmidt egyik tanácsadójának közreműködésével "nagy titokban" kapcsolatba lépett az Európai Unió elődjével, az Európai Gazdasági Közösséggel az együttműködés érdekében. 

Az 1989. szeptember 10-i határnyitással kapcsolatban Kovács László visszaemlékezett arra, hogy akkoriban már több tízezer NDK-s turista, illetve menekült tartózkodott Magyarországon. A magyar kormány abban az időben már tudatában volt annak, hogy a két német állam közötti tárgyalások nem járnak eredménnyel, ezért lépnie kellett. Ezt megelőzően a várható szovjet reagálást igyekeztek mindenekelőtt kipuhatolni, és Gorbacsov válasza az volt, hogy a menekültek ügyének megoldása a két német állam és Magyarország dolga.
 
"Azaz egyértelművé vált, hogy a Szovjetunió nem avatkozik be" - tette hozzá, utalva arra, hogy a Németh Miklós vezette kormány a külügyminisztérium javaslatára ezt követően döntött a szeptember 10-i határnyitásról. "Akkor még nem reméltük, hogy a fal leomlik. A fal leomlása és az újraegyesítés olyan bónusz volt, aminek nagyon örültünk" - jelentette ki Kovács László, aki úgy értékelte: az augusztus 19-20-i páneurópai piknik "bátor civil kezdeményezés" volt, de a hivatalos határnyitást szeptember 10. jelentette.

A Bajnai-kormány külügyminisztere, Balázs Péter, aki 1997-től bonni, majd berlini nagykövetként szolgált, úgy értékelte, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvétele nagy hatással volt a gazdasági kapcsolatok alakulására. Felidézte, hogy nagyköveti munkája idején mindkét országban más politikai színezetű kormány került hatalomra. 

A szocialista Horn Gyula miniszterelnököt és a konzervatív Helmut Kohl kancellárt 1998-ban a konzervatív Orbán Viktor és a szociáldemokrata Gerhard Schröder váltotta. Visszaemlékezett arra, hogy a kapcsolatok mindig az országokhoz és a két néphez kötődtek, pártok felett álltak, és annak a reménynek adott hangot, hogy ez a jövőben is így marad. 

A külügyminisztérium helyettes államtitkára, Prőhle Gergely moderálásával tartott beszélgetésen az Antall-kormány külügyminisztere, Jeszenszky Géza ugyancsak azt emelte ki: "1989-ben még nem hittük volna, hogy megéljük a kommunizmus végét". Utalt arra, hogy Németországnak nagy szerepe volta magyarországi változások előmozdításában. 

Jeszenszky Géza egyetértett Kovács Lászlóval abban, hogy nincs értelme egymás érdemei elvitatásának, de eltért a véleménye a páneurópai piknik szerepéről. Jeszenszky Géza úgy vélte, hogy "a páneurópai piknik nyitotta meg a gátat". Visszaemlékezett arra, hogy a piknik idején mintegy 800 NDK-s menekült törte át a határt, és a határőrök azt nem akadályozták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.