Május 1.

Méltó béreket követeltek az orosz szakszervezeti felvonulásokon

A szakszervezeti szövetség szervezésében mintegy másfél millióan vettek részt szerdán az oroszországi május elsejei felvonulásokon, amelyek a hatalom és a munkavállalók egységét voltak hivatottak demonstrálni.

2013.05.01 21:47MTI

A felvonulók méltó munkát és fizetést, valamint az egészségügyi ellátás garantálását követelő jelszavakkal vonultak fel. A Moszkva központjában tartott, rendőrségi adatok szerint kilencvenezer ember részvételével tartott meneten a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) vezető politikusai is megjelentek, mutatva a hatalom és a munkavállalók, valamint érdekképviseleti szervezeteik egységét.

A cél a minél nagyobb tömeg megmozgatása volt országszerte, és ehhez a Vlagyimir Putyin által még 2011-ben életre hívott és elnökké választását nagyban segítő Népfront, valamint a Kremlhez hű ifjúsági szervezetek is hozzájárultak. Elemzők szerint a hatalom mindezzel a vele szembehelyezkedő parlamenten kívüli ellenzék közelgő, május 6-ra tervezett megmozdulását akarta ellensúlyozni.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió folyamatosan beszámolt az egységet jelképező, a távol-keleti Vlagyivosztokról a szibériai Jakutszkon keresztül Moszkváig minden nagyvárosban százezreket megmozgató rendezvényekről. Hangsúlyozva, hogy május elseje örömteli, békés ünnep Oroszországban. Az orosz parlamenti ellenzéki pártok mégis a szakszervezetektől külön vonultak fel az ünnepen.

A törvényhozásban a JeR után a második legnagyobb frakcióval rendelkező kommunista párt elnöke a moszkvai Forradalom terén kijelentette: nem tettek le arról, hogy megszerezzék a hatalmat. Gennagyij Zjuganov szerint erre minden esélyük megvan, mivel világos államosítási programmal rendelkeznek. Szerintük a nemzeti energiaforrásoknak "nem 15 oligarchát, hanem az egész népet kell szolgálniuk." A szélsőségesen populista liberális demokrata párt Vlagyimir Zsirinovszkijjal az élén a moszkvai Puskin téren tartott nagygyűlést.

A politikus előbb arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a nap a szolidaritásé, és nem szabad az embereket osztályhoz, vagy nemzetisége szerint megkülönböztetni. Később azonban már az orosz nyelv és kultúra fensőbbségéről beszélt, valamint ismert Amerika-ellenességét hirdette. Több orosz városban megrendezték a Novoszibirszkben 10 évvel ezelőtt kitalált, demonstráció helyett "monsztrációnak" nevezett ellenzéki felvonulást. A mintegy kétezer résztvevővel megtartott rendezvényen humoros vagy abszurd jelmezekben és jelszavakkal vonultak a kreatív tüntetők, bírálva a sajátos orosz demokráciát.

Az ötletgazda, Artyom Loszkutov képzőművész az "Előre a sötét jövőbe" felirattal vonult. A monsztráció kitalálója ellen tavaly büntetőeljárást indítottak, mert a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik legnagyobb támogatójaként a Vlagyimir Putyin orosz államfő hatalma ellen tiltakozó fiatal nőket ábrázoló ikonokat állított ki, hogy a képek eladásából segítse őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.