Tüzelőállás lehetett a világháborúban

Tucatnyi gránát koszorújában találtak a halott német katonára Baracskán

A második világháborúban elhunyt német katona maradványaira bukkantak a büntetés-végrehajtási intézetben.

2013.04.27 06:52MTI

A második világháborúban elhunyt német katona maradványaira bukkantak a baracskai büntetés-végrehajtási intézet területén a Magyar Honvédség tűzszerészei - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közlemény szerint a tűzszerész ügyeletre pénteken érkezett bejelentés arról, hogy az intézet területén - földmunkák közben - robbanótest került a felszínre. A kiérkező tűzszerész járőrök a terület műszeres átvizsgálását követően tizenhárom 120 milliméteres szovjet repeszromboló aknavető gránátot azonosítottak. A hely a HM szerint valószínűsíthetően egy tüzelőállás lehetett a világháborúban. A gránátok nem kilőtt állapotúak voltak, így azt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

A terület átvizsgálása közben egy német rohamsisakot és emberi maradványokat is találtak. Az exhumálást - még pénteken - a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség munkatársa végezte el. Mint megállapította, egy, a második világháborúban elhunyt német katona maradványait találták meg. A katona mellett fellelték azonosító céduláját is. A földi maradványokat a budaörsi német-magyar katonai temetőbe szállították. Ott az eljárási rendnek megfelelően azonosítják az elhunytat, értesítik a családját és végső nyugalomba helyezik a temetőben - írta a HM a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.