Megszépültek a magyar katonasírok

A II. világháború után elhunyt magyar foglyoknak állítottak emlékművet Ukrajnában

A II. világháború után elhunyt magyar foglyoknak - civileknek és katonáknak - állítottak emlékművet pénteken az ukrajnai Brjankában Szekeres Imre magyar- és Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter részvételével.

2008.11.07 16:15MTI

Az avatóünnepségen elmondott beszédében Szekeres Imre hangsúlyozta: a Magyar-Ukrán Kormányközi Hadisírgondozó Megállapodás 1996-os aláírása óta megújultak, megszépültek a magyar katonasírok, és megépültek az eddig hiányzó emlékművek.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a brjankai emlékmű a 2007 nyarán ukrán kezdeményezésre elindított "Közös Európa - Közös emlékezés" eredményeként épülhetett meg.

"Ma már tudjuk, hogy a brjankai elhunytakkal együtt összesen 13 ezer 819 magyar nyugszik a 372 ukrán hadifogoly-temetőben" - tette hozzá.

Jurij Jehanurov úgy fogalmazott, hogy az ilyen kezdeményezések, mint a brjankai, nagyon fontos lépések a két ország kapcsolatában.

"Emlékeznünk kell a múltra, hogy az soha ne ismétlődhessen meg" - mondta az ukrán védelmi miniszter.

A brjankai emlékművet a magyar és az ukrán állam, valamint civil szervezetek közösen állíttatták. Az ukrán fél vállalata, hogy felépíti az egy hektáron elterülő emlékművet. A magyarok pedig - civil szervezetek adományaival együtt - 37 ezer euróval járultak hozzá a megvalósulásához. Az emlékmű gránitköveibe a II. világháború után elhunyt magyar hadifoglyok és polgári áldozatok neveit vésték.

Az úgynevezett párnaköveken összesen 476 név szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.