Tavaly tiltakozott az Európai Bizottság

Svájc egy évig csak korlátozott számban ad ki munkavállalási engedélyt

Az alpesi ország az elmúlt egy évben ilyen korlátozást tartott fenn nyolc közép- és kelet-európai ország - köztük Magyarország - esetében.

2013.04.24 19:23MTI

Svájc május elsejétől egy évig csak korlátozott számban ad ki munkavállalási engedélyt az európai uniós tagállamokból érkezőknek - jelentette be szerdán a kormány.

Az alpesi ország az elmúlt egy évben ilyen korlátozást tartott fenn nyolc közép- és kelet-európai ország - köztük Magyarország - esetében. A szövetségi tanács (kormány) úgy döntött, hogy érvényben tartja ezt az intézkedést, és a hatályát most kiterjeszti az egész Európai Unióra - közölte Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter.

A korlátozást a jobboldali pártok követelték. Bern az indoklásában az unióval a személyek szabad mozgásáról kötött szerződésének védzáradékára hivatkozik, amely kivételes helyzetben és korlátozott időtartamra engedélyez ilyen egyoldalú lépést.

Ennek dacára az EU a legfontosabb partnerünk, és az is marad - hangsúlyozta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

2012. májusában Svájc közölte, hogy a következő egy évben nagyjából 2180 munkavállalási engedélyt ad ki az érintett nyolc állam (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) polgárainak. Az unió többi tagja 2013. május elsejétől 53 700 ilyen engedélyt kap a következő évre.

A korlátozás miatt tavaly tiltakozott az Európai Bizottság. Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő hangsúlyozta, hogy a személyek szabad mozgásáról kötött szerződés "nem enged meg semmifajta megkülönböztetést az EU-polgárok között".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.