Megalakul egy új kormány

Napolitano újraválasztása: megnyílt az út, de még sok a teendő

Giorgio Napolitano történelmi újraválasztása Olaszország élén utat nyit a politikai válságból való kilábalás felé, ugyanakkor élesen rávilágít arra, hogy a pártok képtelenek válaszolni az olaszok változás iráni óhajára.

2013.04.22 01:31MTI

Miután öt fordulóban nem sikerült megegyezésre jutni másik névről, a parlament szombat délután kénytelen-kelletlen ismét a hivatalban lévő, júniusban a 88. évét betöltő elnökhöz fordult, és - az Olasz Köztársaság történetében először - újra megválasztotta őt. Az olasz államfők hagyományosan csak egy időszakot töltenek hivatalban, de nincs a második mandátumot tiltó szabály. Mindamellett ez az első eset, hogy egy elnök mandátuma leteltével újabb megbízatást kap.
   
A február végi törvényhozási választások óta "nyolcheti tárgyalások, találkozók, telefonok, nappali és éjjeli tanácskozások ezrei sem voltak elegendők, hogy a pártok egyetértésre jussanak egy névről, akiben mindannyiuknak bizalmuk van" - írta a La Stampa című mérsékelt napilap. "Valóságos katasztrófa ez a politikai pártok számára, de nekünk, állampolgároknak is, akik két hónap alatt súlyosbodni láttuk minden problémánkat, főleg a gazdaságiakat és társadalmiakat" - vélekedett a lap vezércikkírója, Luca Ricolfile, a recesszióra és a munkanélküliségre utalva, amely egyre súlyosabbá válik az euróövezet harmadik gazdaságában.
   
Stefano Folli cikkíró szerint Napolitano újraválasztása "a politikai rendszer romjain" lehetővé teheti egy "néhány konkrét programpontra koncentráló" kormány létrejöttét. "És a pártoknak ezúttal nehéz lesz botot dugni a kerekek közé, mert Napolitano épp arra kapott megbízást, hogy az újjáépítés mérnöke legyen, s így a mozgásszabadsága jelentősebb lesz, mint a múltban" - írta Folli.
   
"Reméljük, hogy Giorgio Napolitano újraválasztása nem jelent csupán ragtapaszt egy mély sebre, aszpirint a betegség lázának lehúzására vagy, ami még rosszabb lenne, időnyerés eszközét a problémák elodázására" - fogalmaz Roberto Napoletano, az üzleti körök lapjának, az Il Sole 24 Orénak a főszerkesztője.
   
Elemzők szerint ugyanakkor sürgősen meghallgatásra kell találnia annak a változás iráni igénynek is, amelynek a politikai kaszttal és a megszorításokkal szembeszálló Öt Csillag Mozgalom (M5S) adott hangot. A protesztszavazatokat begyűjtő M5S a voksok mintegy negyedét szerezte meg a parlamenti választásokon.
   
"Azok, akik majd megbízást kapnak a kormányzásra, súlyos hibát követnének el, ha nem igyekeznének választ adni arra a rossz hangulatra, amelynek Beppe Grillo (M5S-vezető) választói adtak hangot az utcán" - figyelmeztetett az Il Sole 24 Ore vezetője. Az M5S nem szavazott szombaton Napolitanóra, a megújulás nevében ragaszkodva jelöltjéhez, Stefano Rodota alkotmányjogászhoz.
   

Massimo Franco elemző szerint Beppe Grillónak is megvan a maga felelőssége, mert azzal, hogy radikálisan szembeszálltak a többi párt összes javaslatával, elfecséreltek egy történelmi alkalmat arra, hogy súlyuk legyen a politikában. "A volt komikus és M5S-vezető meddővé tette a (választásokon) megszerzett parlamenti erőt a szélsőségesek tipikus elszigetelődésébe zárkózva, amely rombolni tud, de építeni nem" - vélekedett Franco.
   
"Az utóbbi napok eseményei azt mutatták, hogy a politikának változnia kell, különben szétrobban. Itt az idő, hogy végre megtegyük mindazt, amit eddig csak bejelentettünk vagy felsoroltunk" - mondta Matteo Renzi, Firenze ifjú polgármestere, a balközép Demokrata Párt (PD) emelkedő csillaga. A mostanáig Pier Luigi Bersani vezette párt az elnökválasztás nagy vesztese, nem sikerült államfővé választatnia egy olyan tekintélyes jelöltet, mint Romano Prodi kétszeres kormányfő és az Európai Bizottság volt elnöke.
   
"Én Napolitanóra szavaztam. De ez csak egy hosszabbítás, nem volt más kiút. Nem képzelhető el, hogy a mandátum hét évre lesz (az övé). Csak elodáztunk a problémát, hogy ki lesz az +igazi+ jövőbeli államfő" - összegezte a helyzetet Laura Puppato, a PD egyik vezetője.
   
A PD képviselői szombat reggel még - halogató taktikaként - üres szavazócédulákat dobtak az urnába, miközben Bersani azon fáradozott, hogy széles körű támogatást élvező jelölt kerüljön elő. Bersani erői ellenőrzik ugyan a képviselőházat, de a szenátust nem. Az elnökválasztás előtt kormányalakítással megbízott Bersani nem járt sikerrel, miután elutasította Silvio Berlusconi ajánlatát egy közös kormány létrehozására.
   
A PD csalódott választói pártjuk ellen tüntettek szombaton, azt hangsúlyozva, hogy a februári parlamenti választások sikertelensége után az elnökválasztással a PD megásta saját sírját. "Az államfő ugyanaz maradt, Berlusconi nem szenvedett vereséget, az egyetlen újdonság, hogy a PD szétrobbant" - hangoztatták. Bersani pénteken bejelentett lemondása Napolitano megszavazása után életbe lépett.
   
Napolitanónak most lehetősége van arra, hogy feloszlassa a parlamentet - ezt előző mandátuma utolsó hónapjaiban már nem tehette volna meg -, és új törvényhozási választásokat írjon ki, miáltal nagyobb nyomást gyakorolhatna a pártokra, hogy egyezségre jussanak. Várhatóan hétfőn beszédet mond a parlamentben, és abban vázolja fel stratégiáját, de azt már világossá tette, hogy előnyben részesíti a kormányalakítást az újabb választásokkal szemben, amelyeknek destabilizáló hatásuk lehet.
   
Rocco Buttiglione alsóházi törvényhozó, a Mario Monti távozó miniszterelnök vezette centrum egy magas rangú tagja arra számít, hogy egy héten belül megalakul egy új kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.