Alkotmánymódosítás

Swoboda: a módosítások sértik az európai alapelveket

A magyar alaptörvény legutóbbi módosításai megkérdőjelezik a demokrácia és a független igazságszolgáltatás alapját, és megsértik az európai alapelveket.

2013.04.18 12:35MTI

Hannes Swoboda úgy vélte: a módosítások révén még rosszabb helyzetbe kerülnek a diákok, a melegek, a hajléktalanok és "alapvetően mindenki, aki megszenvedi az egyébként is nehéz gazdasági helyzetet".
   
A Die Zeit című német hetilapnak arra a kérdésére, hogy miként értékeli Orbán Viktor magatartását, Swoboda úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök egykor a szabadságot védte, jelenleg viszont mások szabadságát korlátozza. Ezt az átváltozást "mélyen sajnálom" - mondta az osztrák politikus. Hozzátette: Orbán Viktor vélhetően "annyira a hatalom megszállottja lett", hogy nem adná fel hatalmát egykönnyen.
   
Az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás lehetőségével - többlépcsős eljárás végén az adott ország szavazati jogának felfüggesztésével, az uniós döntéshozatalból való kizárásával - kapcsolatban hangsúlyozta: az eljárás csak a legvégső esetben kerülhet napirendre, és előbb minden intézményi lehetőséget ki kell használni az alkotmánymódosításokkal előállt helyzet rendezésére. Az EP szocialista frakciója ezért egyelőre bevárja az Európai Bizottság és az illetékes európai parlamenti bizottság jelentését.
   
Azzal kapcsolatban, hogy megfigyelhetők-e párhuzamosságok a magyar és a román helyzet között, elmondta: megítélése szerint nem vonható párhuzam a két ország között, bár Romániában valóban "voltak pillanatok", amikor felmerült a magyarországihoz hasonló helyzet kialakulásának veszélye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.