Halálos méreg

Ricint tartalmazó borítékot küldtek egy amerikai szenátornak

Halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldtek Roger Wicker amerikai szenátornak egy nappal a bostoni robbantások után. Három vizsgálatot végeztek el a gyanús borítékon, s mindhárom vizsgálat megerősítette, hogy ricint tartalmaz.

2013.04.17 07:39MTI

A borítékot a hadsereg marylandi orvosbiológiai kutatólaboratóriumába küldték további vizsgálatokra. 

A rendőrség a történtekről azonnal tájékoztatta a törvényhozókat, óvatosságot kérve tőlük, Roger Wicker szenátor pedig védelmet kapott. Claire McCaskil Missouri állambeli szenátor részleteket mellőzve közölte, hogy a hatóságok egy férfit gyanúsítanak, aki már korábbról ismert a kongresszus biztonsági szolgálata számára, mert gyakran küldött leveleket a törvényhozóknak. Más hivatalos forrásokból azonban nem erősítették meg, hogy van gyanúsítottja az ügynek. 

A CNN hírtelevízió jól értesült forrásokra hivatkozva közölte, hogy helyi idő szerint kedd éjszakáig senkit se vettek őrizetbe. Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának vezetője közölte, hogy a levél a kongresszus postázójába érkezett, amely a Capitoliumon kívül található, Maryland államban. Ott szokták alaposan ellenőrizni a képviselőház és a szenátus tagjaihoz érkező küldeményeket.
 
Felfigyeltek most a Wickernek címzett borítékra, s gyanús fehér port találtak benne, amelyről kiderült, hogy halálos méreg. Terrance Gaines, a szenátus biztonsági szolgálatának egyik illetékese közölte, hogy a borítékot a Tennessee állambeli Memphisben adták fel postára, de a feladó címét nem tüntették fel rajta. A kongresszusi postázót az ellenőrzés idejére bezárták. A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Egyelőre nem találtak összefüggést a ricines küldemény és a bostoni robbantások között. 

A 61 éves Roger Wicker hat éve tagja a szenátusnak, korábban a képviselőháznak volt a tagja. Nem tartozik az ismertebb szenátorok közé. A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megöl egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe.

A szernek nincs ismert ellenanyaga. Az elmúlt években már voltak hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. 

Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el mielőtt letartóztatták volna. Az incidens után költöztették Marylandbe a kongresszusi postázót. Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen. Ilyen méreggel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.