Magánaudiencián

Ferenc pápa a spanyol kormányfőt fogadta

A gazdasági válság okozta szegénységről, a családpolitikáról és a hitoktatásról beszélt Ferenc pápa Mariano Rajoy spanyol kormányfővel a Vatikánban hétfőn.

2013.04.15 16:52MTI

Rajoy volt az első európai kormányfő, akit Ferenc pápa március 13-i megválasztása óta a Vatikánban magánaudiencián fogadott. A nemzetközi politika képviselőjeként Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár volt az első vendég, aki április 10-én járt a katolikus egyházfőnél. 

A Spanyolországot és számos más európai államot sújtó "nem könnyű" gazdasági-pénzügyi helyzetről cserélt eszmét Ferenc pápa a spanyol miniszterelnökkel, akit Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és Dominique Mamberti érsek, a vatikáni államtitkárság államokkal való részlegének titkára is fogadott. 

A pápa és a spanyol kormányfő beszélt a számtalan családot, főleg a fiatalokat érintő súlyos foglalkoztatási válságról is. A találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint a pápa méltatta a rászorulókat segítő egyházi szervezetek munkáját, valamint szükségesnek nevezte a társadalmi párbeszédet. Az aktuális és az egyház számára fontos kérdések között szó esett a házasság és a család intézményéről, valamint a hitoktatás fontosságáról. 

A Vatikán ellenezte az előző, szocialista párti spanyol kormány politikáját, amely az abortusz liberalizálását és az azonos neműek házasságkötésének engedélyezését célozta. A hatalom élére 2011-ben visszakerült konzervatív spanyol Néppárttól azt reméli a Vatikán, hogy e kérdésekben a katolikus tanításokkal jóval összeegyeztethetőbb politikát folytat. Ferenc pápa hétfőn a Fuád Twál jeruzsálemi latin pátriárka vezette szentföldi delegációt is fogadta - közölte a Vatikán. A pátriárka húsvétkor a Szentföldre invitálta a pápát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.