Hivatalosan

Benyújtotta lemondását a palesztin miniszterelnök

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szombaton hivatalosan is benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász elnöknek.

2013.04.13 19:40MTI

Az AFP egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva jelentette a hírt. Az Egyesült Államokban tanult közgazdász Fajjád - aki 2007 óta vezeti a palesztin kormányt - élvezi a nyugati hatalmak támogatását, de régóta összeütközésben áll a Fatah párt politikusaival és annak vezetőjével, a palesztin elnökkel. 

Már két nappal korábban napvilágot látott a hír, hogy Fajjád benyújtani készül lemondását, ami azután szombat este történt meg. A palesztinok körében meglehetősen népszerűtlen Fajjád már többször felajánlotta lemondását, de most úgy tűnik, hogy komolyra fordult a dolog. Az elnökkel meglévő nézeteltérésének most az a fő oka, hogy Fajjád márciusban - Abbász ellenében - elfogadta a pénzügyminiszter lemondását.
 
Tavaly augusztusban a kormányfő új palesztin választások kiírását sürgette annak ellenére, hogy Abbász szerint a szavazást csak azután szabad megtartani, hogy a Fatah megbékélt a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezettel, a Hamásszal. A Fatah vezető szerve a múlt héten élesen bírálta Fajjád kormányának politikáját, "rögtönzőnek és zavarosnak" minősítve azt, különösen a pénzügyi és gazdasági területeken. 

Palesztin hivatalos források szerint John Kerry amerikai külügyminiszter péntek este állítólag személyesen beszélt telefonon Mahmúd Abbásszal, határozottan sürgetve őt, hogy lehetőség szerint mielőbb rendezze viszonyát a kormányfővel. Az AFP szerint Fajjád lemondása veszélybe sodorhatja az izraeli-palesztin kapcsolatok rendezésére tett amerikai erőfeszítéseket. 

Kerry a napokban izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott egyeztető tárgyalásokat. A háromnapos izraeli látogatását lezáró sajtóértekezleten pedig azt ígérte, hogy további erőfeszítéseket tesz a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.