Kereszténység

Egyiptom - a Külügy a felekezetek közötti béke megőrzését kéri

Magyarország őszinte együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, osztozik gyászukban, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

2013.04.09 15:12MTI

A Külügyminisztérium megdöbbenését és súlyos aggodalmát fejezte ki a kairói Szent Márk-székesegyháznál történt tragikus események miatt, egyúttal közölte: a felekezetek békés együttélése csak a párbeszéd, egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése alapján biztosítható.

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a kairói eseményekkel, illetve az azt megelőző, al-Huszusz faluban kirobbant erőszakkal kapcsolatban kiemelte: Magyarország őszinte együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, osztozik gyászukban, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

Magyarország bízik abban, hogy az egyiptomi kormányzat mindent megtesz a felekezetek közötti béke megőrzéséért, és hathatós intézkedésekkel gondoskodik a keresztény közösség védelméről a szélsőségesekkel szemben - hangsúlyozták.

A kommüniké szerint továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri Magyarország a közel-keleti keresztények helyzetét, és szükség esetén bármikor kész felemelni szavát az érdekükben.

Ezrek vettek részt vasárnap Kairóban a Szent Márk-székesegyházban annak a négy egyiptomi kopt kereszténynek a búcsúztatási szertartásán, aki előző nap vesztette életét egy felekezetek közötti összecsapásban. A bazilikából távozó gyászoló híveket megtámadta egy randalírozó csoport, és az összecsapásokban meghalt egy ember, legalább 20 pedig megsebesült.

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök hatalmának két évvel ezelőtti megdöntése óta jelentősen megnőtt a keresztények és a muzulmánok közötti összetűzések száma a túlnyomórészt muzulmán országban. A 84 millió egyiptomi mintegy tíz százaléka kopt keresztény. Mubarak bukása óta körülbelül ötven keresztény és több muzulmán halt meg ilyen jellegű erőszakos cselekményekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.